Juhlapäivät

Kansalliset juhlapäivät

Joidenkin juhlapäivien päivämäärät vaihtelevat eri vuosina.

päivämääräfilippiinoksienglanniksi / espanjaksisuomeksilisätietoja
1.1.Áraw ng Bágong TaónNew Year’s DayuudenvuodenpäiväLisätietoa 
joulusivulla.
28.1.(2017)Bágong Taón ng TsínaChinese New Yearkiinalainen uusivuosiKiinalainen kevätjuhla. Ajankohta vaihtelee vuosittain.
14.2.Áraw ng mga PusòValentine’s Dayystävänpäiväromanttinen juhlapäivä
24.2.Anibersáryo ng Rebolusyón sa EDSA; Áraw ng Lakás ng BáyanPeople Power DayPeople Power -päiväEDSA-vallankumouksen vuosipäivä 1986. Joinakin vuosina myös yleinen vapaapäivä.
8.3.Áraw ng mga KababaíhanInternational Women’s Daykansainvälinen naistenpäiväMerkittävä juhlapäivä.
13.4.-16.4.Huwébes Sánto
Biyérnes Sánto
Sábadó ng Gloria
Linggó ng Pagkabúhay
Maundy Thursday
Black Saturday
Good Friday
Easter Sunday
kiirastorstai
pitkäperjantai
pääsiäislauantai
pääsiäissunnuntai
Pääsiäisviikko Mahál na Araw (esp. Semana Santa, engl. Holy Week). Neljä virallista vapaapäivää ovat kiirastorstai, pitkäperjantai, pääsiäislauantai ja pääsiäissunnuntai eli ensimmäinen pääsiäispäivä. Lisätietoa 
pääsiäissivulla.
9.4.Áraw ng KagitínganDay of Valor
Bataan Day
Corregidor Day
Bataanin päivä (tai Corregidorin päivä)Viittaa 2. maailmansodan kuolemanmarssiin ja japanilaisten miehitykseen.
1.5.Áraw ng mga ManggagawàLabor DayvappuTyöväenjuhla Filippiineillä vuodesta 1903.
12.6.Áraw ng KalayáanIndependence DayitsenäisyyspäiväFilippiinien ensimmäisen itsenäistymisen 12.6.1898 kunniaksi.
25.-26.6. (2017)Pagwawakás ng Ramadan
Eid’l Fitr
End of RamadanRamadanin päättymispäiväVirallinen juhlapäivä Filippiineillä vuodesta 2002. Ajankohta vaihtelee vuosittain.
21.8.Áraw ng Kabayaníhan ni Ninoy AquinoNinoy Aquino DayNinoy Aquinon päiväDemokraattisen poliitikon, Ninoy Aquinon, murhan muistopäivä.
28.8. (2017)Áraw ng mga BayániNational Heroes’ Daysankarien päiväFilippiinien (1896) vallankumouksen alkamista juhlistava päivä.
1.9. (2017)Pistá ng Pagsasakripísyo
Eid al-Adha / Eidul Adha
Festival of Sacrificemuslimien uhrijuhlaMuslimien pyhiinvaellusmatkojen päätösjuhla. Ajankohta vaihtelee vuosittain.
1.11.Áraw ng mga Sánto at Áraw ng mga PatáyAll Saints’ Day and All Souls’ Daypyhäinpäivä (ja vainajienpäivä)
30.11.Káarawán ni BonifacioBonifacio DayBonifacion päiväKansallissankari Andrés Bonifacion syntymäpäivän 30.11.1863 kunniaksi.
25.12.Áraw ng PaskóChristmas DayjoulupäiväLisätietoa 
joulusivulla.
30.12.Áraw ng Kabayaníhan ni Dr. José RizalRizal DayRizalin päiväKansallissankari ja -kirjailija 
José Rizalin teloituksen (30.12.1896) muistoksi.
31.12.Bisperás ng Bágong TaónNew Year’s EveuudenvuodenaattoLisätietoa 
joulusivulla.

Eri paikkakunnilla on lisäksi lukuisia juhlapäiviä, joita voidaan paikallisesti pitää myös vapaapäivinä.


Juhlapäivien vietto

Ystävänpäivä 14.2.
Magandang Araw ng mga Puso! Ystävänpäivä 14. helmikuuta on yksi monista kaupallisenmakuisista juhlapäivistä, joiden alkuperä on Yhdysvalloissa. Ystävänpäivän filippiinonkielinen nimi Araw ng mga Puso merkitsee suomennettuna “sydänten päivää”. Päivä on ennen kaikkea romanttinen juhla. Miehet ostavat rakastetuilleen lahjoja ja ystävät lähettävät toisilleen sydämillä koristeltuja vaaleanpunaisia kirjeitä ja esineitä.

People Power -päivä 22.2.
People Power -päivä on perustettu vuonna 1986 tapahtuneen ns. EDSA-vallankumouksen muistoksi. Neljä päivää väkijoukot seisoivat Metro Manilan EDSA-kehätiellä ja pakottivat diktaattori Ferdinand Marcosin luopumaan vallasta. 22.2.1986 julistettiin uudeksi presidentiksi Corazon Aquino, josta tuli Filippiinien ensimmäinen naispresidentti. Cory Aquinon suosio perustui paljolti hänen murhatun puolisonsa, tunnetun demokraatin, Ninoy Aquinon maineeseen. Diktaattori Marcos joutui Yhdysvaltain tuella pakenemaan helikopterilla Havaijille.

Kansainvälinen naistenpäivä 8.3.
Magandang Araw ng mga Kababaihan! Kansainvälisen naistenpäivän näyttävä juhlinta kertoo filippiiniläisten naisten voitokkaasta tasa-arvokamppailusta. Naistenpäivänä järjestetään suuria kulkueita, puheita pidetään ja naisia kukitetaan, heille tuodaan lahjoja ja heitä huomioidaan monin tavoin esim. työpaikoilla.

Bataanin päivä 9.4., myös tunnettu nimellä Day of Valor (Araw ng Kagitingan; “urheuden päivä”).
Yleinen vapaapäivä muistuttaa toisen maailmansodan aikaisesta ns. Bataanin kuolemanmarssista. Kenraali MacArthur perääntyi huhtikuussa 1942 japanilaisten hyökätessä maahan ja jätti jälkeensä 70 000 yhdysvaltalaisen ja filippiiniläisen sotilaan joukon, joka oli perääntynyt Bataanin niemimaalle Manilasta luoteeseen. Japanilaiset vangitsivat joukon ja pakottivat sen marssimaan 100 km pohjoiseen, Nueva Ecijaan, vankileirille. Suuri osa joukosta kuoli matkalla nälkään, janoon, tauteihin, haavoihin tai japanilaisten luoteihin.

Pääsiäinen
Pääsiäinen on vuoden toinen suuri, uskonnollinen juhla.

Vappu 1.5.
Maligayang Araw ng mga Manggagawa! (suom. “työläisten päivä”) Ensimmäisen kerran vappua vietettiin Filippiineillä 1.5.1903. Vappu on työn ja työväenjuhla, johon kuuluvat mahtavat kulkueet ja suuret, koko päivän kestävät vappujuhlat. Esimerkiksi Manilassa vapun mielenosoituksiin osallistuu satoja tuhansia esittämään mielipiteensä työntekijöiden asemasta ja hallituksen politiikasta.

Itsenäisyyspäivä 12.6.
Magandang Araw ng Kalayaan!Magandang Araw ng Kasarinlan! Filippiinien itsenäisyyspäivää vietetään Espanjasta itsenäistymisen kunniaksi, mikä tapahtui 12.6.1898. Filippiinoksi päivän nimi on Araw ng Kalayaan eli vapauden päivä (Kasarinlan = itsenäisyys) ja sitä juhlitaan isänmaallisin (sikäläisittäin “äidinmaallisin”) lauluin ja sotilasparaatein. Vuoteen 1964 asti Filippiinien itsenäisyyspäivää vietettiin 4.7., mikä viittasi itsenäistymiseen Yhdysvaltain alaisuudesta vuonna 1946. Nykyään virallinen itsenäisyyspäivä on kuitenkin 12.6.1898. Itsenäisyyspäivä on virallinen vapaapäivä. Eräs merkittävä tilaisuus pidetään vapaustaistelija Emilio Aguinaldon muistomerkillä Cavitessa paikalla, missä Filippiinien lippu nostettiin salkoon ensi kerran tuona vuonna.

Juhannus
Päiväntasaajan lähellä päivät ovat kautta vuoden tasaisesti lähes yhtä pitkiä kuin yöt. Sen vuoksi juhannuksesta (Gitna ng tag-araw) ei ole muodostunut siellä yhtä tärkeää valon juhlaa kuin Pohjolassa. Katolisessa perinteessä vietetään kuitenkin silloin Pyhän Johanneksen juhlaa ja toisaalta etenkin Yhdysvalloista on levinnyt tapa nimetä missikisoja tai muita kaupallisia tapahtumia juhannuksen nimellä (Midsummer). Manila-päivä 24. päivänä kesäkuuta on sen sijaan merkittävä tapahtuma pääkaupunkilaisille.

Bonifacion päivä 30.11.
Andres Bonifacio (1863-1897) oli eräs Filippiinien vallankumouksen sankari. Hän perusti itsenäisyyttä ajavan järjestön, Katipunanin v. 1892. Katipunanista tuli myöhemmin Filippiinien armeijan ydin, joka osallistui maan itsenäistämiseen Espanjasta ja taisteluihin uutta siirtomaavaltaa, Yhdysvaltoja vastaan. Kun espanjalaiset olivat teloittaneet kansalliskirjailija José Rizalin 1896, Bonifacio julisti Filippiinit itsenäiseksi ja yhdisti joukkonsa Emilio Aguinaldon johtamiin sotavoimiin. Kiista johtajuudesta päättyi siihen, että tuleva presidentti Aguinaldo teloitutti Bonifacion toukokuussa 1897. Nykyisin Bonifaciota pidetään kansallissankarina.

Joulu ja uusivuosi Maligayang Pasko at Manigong Bagong Taon! Filippiiniläisillä on ehkä maailman ennätys joulunvieton pituudessa: se aloitetaan syyskuussa ja lopetetaan pitkällä tammikuun puolella. Lue lisää: joulu ja filippiiniläiset joululaulut.

Lue lisää maan lukemattomista fiestoista ja festivaaleista.