Matkustaminen

Matkustaminen

Sivu on päivitetty 15.2.2024.

  • Filippiinien Suomen-konsulaatti avautui jälleen 16.7.2020. Suomalaiset hakevat pitkät viisumit konsulaatista.
  • Tukholmassa avattiin Filippiinien suurlähetystö 15.5.2020. Lähetystö hoitaa mm. Suomessa asuvien filippiiniläisten passien uusimiset. (Ks. lisää tietoa alla)
  • Suomen suurlähetystö avattiin Manilassa uudelleen 1.11.2020. Lähetystö on muuttanut uusiin tiloihin toukokuussa 2022. Schengen-viisumit ja oleskeluluvat Suomeen hankitaan Suomen suurlähetystön kautta, joka puolestaan käyttää VFS Global -nimistä toimistoa. Seuraa lähetystön ja Ulkoministeriön tiedotusta.
  • Suomen Ulkoministeriö edelleen suosittaa varovaisuutta matkustamisessa.
  • Mitään koronarajoituksia ei enää ole.
  • Filippiiniläisistä Suomeen pääsevät helpoimmin tänne työhön tulevat.
  • Seuraa myös lentoyhtiöiden tietoja.


Oletko suomalainen ja haluat matkustaa Filippiineille? Tietoa viisumista ym. virallisista asioista on tämän sivun lisäksi myös Filippiinit-seuran sivulla Suomesta Filippiineille.

Oletko filippiiniläinen ja haluat matkustaa Suomeen? Suomen suurlähetystö Manilassa käsittelee oleskelulupia ja viisumeita Suomeen (Schengen-viisumit). Perusteellisempaa tietoa on sivulla Filippiineiltä Suomeen.

Matkaohjeita Filippiineille

Filippiineillä käy vuosittain vain muutama tuhat suomalaista matkailijaa, vaikka luonto on monin paikoin henkeäsalpaavan kaunis, ihmiset iloisia ja helposti lähestyttäviä ja englannilla pärjää joka paikassa. Matkailua ovat kuitenkin toistaiseksi vähentäneet pitkä välimatka, suorien lentojen puuttuminen, hotellien ja infrastruktuurin heikkoudet sekä levottoman maan maine.

Täytä eARRIVAL CARD aikaisintaan 72 tuntia ennen lähtöä Suomesta. Rekisteröinnin voi aloittaa sivulta https://etravel.gov.ph.

Lennot

Suomesta ei ole suoria lentoja Filippiineille, joten kysy matkatoimistosta tarjouksia ja sujuvia yhteyksiä.

Etsi lentoyhteyksiä verkosta esim. seuraavilta suomenkielisiltä hakusivuilta:

www.supersaver.fi

www.ebookers.fi/

Filippiineillä on kaksi suurta, kansainvälistä pääkenttää:
Manilassa Ninoy Aquino International Airport (NAIA) ja
Cebu Cityssä
 Cebu-Mactan International Airport (MIA).

Lisäksi on mm. Clark Airbase Manilasta pohjoiseen.

Lentokenttävero

Kansainvälisten kenttien kautta kulkija maksaa 550 pesoa lähtiessään ulkomaille ja 220 pesoa Filippiinien kohteisiin. (Airport Terminal Fee. Summat voivat muuttua, joten varaa pesoja mukaan.)

Tullimääräykset

Yli 3 000 dollarin valuuttamäärästä on ilmoitettava keskuspankin (Central Bank of the Philippines) tiskillä lentoasemalla. Maasta ei saa viedä enempää valuuttaa kuin on tuonut sinne. Korkeintaan 10 000 Filippiinien pesoa saa viedä pois maasta. Maasta lähtiessä täytä lähtöselvitys, joita jaetaan lentoasemalla ennen tulliin tuloa.

Viisumi

Huom! Alkaen 10.2.2022 suomalaiset voivat taas matkustaa 30 päiväksi ilman viisumia. Pitemmät viisumit Filippiineille anotaan konsulaatista.

Pitemmän viisumin voi hankkia etukäteen Filippiinien konsulaatin kautta.

Lue lisää virallisista asioista sivulta Suomesta Filippiineille.

Yleisohjeet:

  • Automaattisesti saa viisumin 30 päiväksi rajalta (lentokentältä) ilman etukäteisanomista.
  • Ensimmäisen pidennyksen jälkeen viisumin yhteispituudeksi tulee 59 päivää. Tämän pidennyksen voi hankkia myös heti maahan tullessaan tai jo etukäteen Filippiinien Suomen konsulaatista.
  • Toinen pidennys on 3-4 kuukautta.
  • Yli 6 kuukauden oleskelu edellyttää sormenjälkien antamista. Jokainen viisuminpidennys maksaa erikseen.
  • Mukana seuraavat alle 15-vuotiaat lapset tarvitsevat erityisen lupapaperin (Waiver of Exclusion Ground wli W.E.G.).
  • Entiset ja nykyiset Filippiinien kansalaiset suomalaisine perheenjäsenineen voivat oleskella maassa enintään vuoden ilman viisumia (balikbayan-asetus). Perheenjäsenten täytyy kuitenkin matkustaa yhdessä Filippiinien kansalaisen kanssa.
  • Myös maahanmuuttoviraston (Bureau of Immigration) sivuilta löytyvät ohjeet eri tapauksiin ja sieltä voi ladata erilaisia anomuksia.

Rokotukset, lääkekaappi, juomavesi

Koronasäännöt: Filippiineille matkustavan pitää todistaa WHO:n rokotustodistuksella olevansa täysin rokotettu koronaa vastaan. Ilmoittaudu Filippiinien

Filippiinit on muuten kohtalaisen turvallinen maa terveyden kannalta. Tarkista viimeisimmät rokotussuositukset terveyskeskuksesta tai rokotusasemilta tai esimerkiksi tästä http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_artikkeli=mat00055#s53. Tarkista myös, että olet suojautunut tuhkarokkoa vastaan! Japanin aivotulehdus, kolera, lavantauti ja hepatiitti tavallisten jäykkäkouristuksen ym. lisäksi ovat usein suositeltuja. Malarianestolääkitys on paikallaan vain jos menet maaseudulla malarian epidemia-alueille. Dengue-kuume on yleinen, mm. Manilassa, mutta siihen ei ole rokotetta. Manilassa on sekä sairaaloita että lääkkeitä hyvin saatavilla, mutta maaseudulla voit tarvita omat särkylääkkeet, laastarit jne.

Juomavesi. Manilan monissa kaupunginosissa johtovesi on juomakelpoista, mutta selvitä asia paikallisilta. Maaseudulla kannattaa mieluummin juoda pullojuomia, joita on saatavilla kaikkialta, tai keittää vesi. Lue lisää ruoista ja juomista ruokakulttuurisivulta.

Mitä matkalle mukaan

Filippiineillä ja etenkin Manilassa riittää tavaraa, aivan samoja merkkejä kuin täälläkin, joten sinne ei kannata raahata Suomesta esimerkiksi aurinkovoiteita, t-paitoja ja sortseja. Niitä saa edullisemmin periltä Manilan lukuisista valtavista tavarataloista ja kauppakeskuksista. Riittää siis pieni varasto kevyitä kesävaatteita, omat lääkkeet ja hygieniatarvikkeet. Jos aiot vierailla paikallisissa perheissä, varaa jotakin vietävää lapsille (Fazerin sininen kelpaa aina, mutta muista, että suklaa sulaa kuumuudessa).

Tärkeitä maan sisällä liikkujalle:

  • Vyölaukku tai kaulapussi arvoesineille kuten passi, rahat ja matkaliput.
  • Pieni pyyhe, jolla voi pyyhkiä esim. hikeä.
  • Taskulamppu (kaikkialla ei ole sähköä tai se katkeilee).

Sähkölaitteet

Jännite on sama kuin Suomessa eli 220 V. Adaptereita eli sovittimia tarvitaan, jos täältä viedään sähkölaitteita. Suomalaiset pistokkeet eivät aina käy, koska monissa paikoissa pistorasioihin sopivat vain litteät raudat. Lyhyisiin sähkökatkoksiin pitää varautua ja jännite voi heittelehtiä, joten myös muuntaja voi olla tarpeen herkkiä laitteita varten. Laitteita saa sieltä ja halvemmalla kuin Suomesta.

Puhelin

Kännykkä toimii. Filippiineillä kannattaa ostaa prepaid-liittymä, ainakin paikallisiin puheluihin. Erihintaisia prepaid-kortteja saa lähes joka kulmasta. Suomalaisilla liittymillä voi soittaa, mutta tulee muistaa, että myös vastaanotetuista puheluista kertyy laskua. Suomalaiseen laturiin voit tarvita pistokkeen takia adapterin (sovittimen), jonka voi hankkia paikan päällä elektroniikkaliikkeistä.

Raha-asiat

Filippiinien raha on peso (P), joka jakautuu 100 centavoon.

Kurssi (23.10.2020)

1 euro = 57,39 pesoa
100 pesoa = 1,7401 euroa.

Matkavaluuttana parhaita ovat eurot, jotka kelpaavat useimmissa paikoissa. Dollarit käyvät myös. Rahaa voi vaihtaa jo lentokentällä.

Luottokortit. Visa, Mastercard, Diners Club, Bank Americard, Master Charge ja American Express kelpaavat pankeissa ja useimmissa liikkeissä. Kuitenkin käteistä (pesoja) kannattaa aina olla mukana. Niitä tarvitaan pienemmissä liikkeissä, liikennevälineissä jne.



Turvallisuus 

Huolimatta maineestaan, jota erityisesti Jolon panttivankidraama (se tapahtui jo v. 2000!) lisäsi, Filippiinit on ollut melko turvallinen maa turistille. Nyt (helmikuussa 2023) edelleen jo muutaman vuoden jatkunut huumesota ja sotatila Mindanaolla eivät nekään välttämättä muodosta vaaraa turistille kaikilla maan alueilla. Matkailija voi liikkua melko rauhassa lukuun ottamatta Mindanaon saaren länsiosia, jossa on menossa sotatoimia. Seuraa uutisia ja Ulkoministeriön maakohtaista tiedotetta Filippiineistä https://um.fi/matkustustiedote/-/c/PH .

Muuten tavallinen varovaisuus riittää. Aseita näkyy hätkähdyttävän paljon vartijoilla, poliiseilla ja sotilailla toisin kuin Suomessa. Niitä on myös yksityisillä henkilöillä ja alkoholin kanssa ne ovat vaarallinen yhdistelmä. Taskuvarkaiden varalta on parasta kantaa arvoesineensä kaulapussissa tai vyöllä eikä jättää laukkujaan vartioimatta. Hotelleissa voi jättää passit, rahat ja matkaliput tallelokeroon. Yleensä ei kannata köyhässä maassa esitellä liikaa rikkauttaan, sillä se vain herättää varkaiden huomion.

Luonnonkatastrofit, kuten taifuunit, maanjäristykset ja tulivuorenpurkaukset, ovat erittäin yleisiä maassa. Lue enemmän katastrofeista.

Matkustaminen maan sisällä

Liikkuminen Metro Manilassa

Bussit ajavat kaupungin suurilla väylillä.
Jeepneyt (jeepit) kiertelevät pienemmillä kaduilla.
Traysikel (sivuvaunullinen kolmipyörätaksi) vie perille lyhyillä matkoilla ja sivukaduilla.

Kevytraidelinjat

Metro Manilan alueella on viisi “metrolinjaa” tai pikemminkin kevytraidelinjaa, jotka kulkevat maan päällä. Ne on nimetty väreittäin: keltainen, purppura ja sininen sekä uusia ja rakenteilla ovat vihreä ja oranssi linja. Linjojen reitit:

Keltainen (LRT 1) etelä – pohjoinen: Baclaran – Monumento, Calookan City – North Avenue
Purppura (LRT 2) itä- länsi:Recto – Santolan
Sininen MRT 3 North Avenue, Quezon City – Taft Avenue, Pasay City.
Vihreä PNR pohjoinen: Calookan – Malolos
Oranssi PNR eteläinen: Blumentritt –

Linjoihin on tulossa lisää asemia, rakennustyöt käynnissä.

FX-joukkotaksi. Tämä matkailumuoto on jeepneytä ja linja-autoa kalliimpi (10-50 pesoa), sillä FX-taksissa mukavuutta lisää ilmastointi ja reitti ilman välipysähdyksiä.

Lentäminen on nopea ja mukava tapa siirtyä saarelta toiselle. Philippine Airlines on korkeatasoinen lentoyhtiö, joka lentää ulkomailla 19 maahan ja kotimaassa 43 kaupunkiin. Maan sisäisiä lentoja hoitavat myös Air Philippines ja Cebu Pacific.

Laivamatkat. Vesitiet ovat paljon käytettyjä. Lukuisilla laivayhtiöllä on reittiliikennettä eri saarten välillä. Suuremmilla risteilijöillä voi matkustaa vaikka saariston päästä päähän, pienemmät lautat kulkevat lyhyitä vesimatkoja. Aivan lähietäisyydelle voi vuokrata bangkan (sivutuellinen moottorivene).

Maantiet. Bussit ovat suhteellisen edullinen tapa liikkua suurimpien kaupunkien välillä. Myös yöbusseja on esimerkiksi Manilasta Bicoliin. Lisäksi kaikkialla on tarjolla jeeppejä (jeepney). Lyhyemmillä reiteillä on lisäksi kolmipyörätakseja (traysikel).

Aukioloajat

Virastot ja toimistot ovat tavallisesti avoinna ma-pe klo 8-15 tai 9-18, jotkut yksityiset toimistot myös la 9-12.
Tavaratalot ja kauppakeskukset ovat auki joka päivä 10-20. Jotkut kaupat ovat avoinna ympäri vuorokauden.
Pankit ovat avoinna 8-15, automaatit (ATM) ovat periaatteessa aina avoinna.

Kulttuuriasiat

Pukeutuminen

Hellevaatetus tai kevyt kesävaatetus on käytännöllisin. Vain korkealle vuoristoon mennessä voit tarvita villatakin tai collegen. Jalkineiksi paksupohjaiset, mutta ilmavat kengät ovat parhaat. Avosandaalit ovat muualla erinomaiset, mutta eivät kelpaa esim. hienoihin ravintoloihin tai virastoihin. Etenkin ensimmäisinä päivinä voi olla syytä suojella kasvojaan ja käsivarsiaan auringolta vaatteella ja suojavoiteilla. Myös aurinkolasit ovat usein tarpeen. Rantavaatetus sopii vain turistirannoille. Kirkkoihin ja temppeleihin sekä virastoihin mennessä pitää pukeutua hillitysti. Virallisissa tilaisuuksissa vaaditaan miehiltä puvuntakki tai paikallinen juhla-asu barong tagalog, naisilta iltapuku.

Lisää maan tavoista ja kulttuurista.

Kieli

Filippiinien viralliset kielet ovat filippiino ( engl. Filipino, joka perustuu pitkälle tagalogin kieleen) ja englanti. Lisäksi maassa on kymmeniä muita kieliä. Lue kieliasioista lisää. Lähes kaikkialla pärjää englannilla, mutta kannattaa opetella myös maan pääkieltä päästäkseen paremmin sisälle kulttuuriin.

Suomi – filippiino/tagalog – suomi -sanakirja

Uudistettu ja laajennettu sanakirja maksaa 30 euroa (+ mahdolliset postimaksut), tilaa Riitta Vartilta, riitta.vartti @ kolumbus.fi, puh. 040 8454 794.

Menossa naimisiin filippiiniläisen kanssa?