Kategoriat
Uutistiedote

Mabuhay 2/2001

Gloria Magapacal-Arroyo, State of the Nation -puheessa

Mabuhay 2/2001

Uutisia Filippiineiltä

Filippiinit-seuran tiedote 20.8.2001

Filippiinien presidentin tehtäviin kuuluu esittää poliittinen linjaohjelma kongressille niin sanotussa State of the Nation -puheessa, jonka Gloria Magapacal-Arroyo piti heinäkuun lopussa. Siinä hän perusti hallintonsa legitiimisyyden suoraan vuosisadan vaihteen vallankumouksesta periytyväksi. Hän muistutti myös molemmista Edsa-kumouksista. Magapacal-Arroyo katsoo tehtäväkseen välittää köyhien ja rikkaiden välistä kuilua, mutta mainitsi myös budjettivajeen ja neljään miljoonaan kohonneen työttömyyden.

Puheen toimenpideosa oli varsinaista hengennostatusta. Presidentin mukaan Filippiinien tulevaisuus lepää vapaan markkinatalouden, tasapuolisten maanviljelysuudistusten ja köyhien huomioon ottamisen varassa. Neljäs osa on moraalisen tason kohottaminen. Tätä Magapacal-Arroyo nimittää köyhyyden vastaiseksi ohjelmakseen. Koulumaksujen alentaminen ja koulujen rakentaminen auttavat nuorten nousussa köyhyydestä.

Köyhyyden karkottamiseen tarvitaan työpaikkoja ja tämän takia myös ulkomaiset investoinnit ovat tervetulleita. Suuria toiveita kohdistuu kommunikaatioteollisuuteen, koska tässä filippiiniläisten vahva englanninkielen taito on suureksi avuksi. Filippiinien on tarkoitus seurata Intiaa, josta on tullut ohjelmistoteollisuuden vahva tekijä. Presidentin mukaan Filippiinit voi uuden teknologian avulla tehdä samanlaisen hypyn tulevaisuuteen kuin Kiina viime vuosikymmenen lopussa. Magapacal-Arroyon mukaan myös kalastus ja maatalous voivat tuottaa hallituksen ohjelman avulla vuoden kuluessa miljoona uutta työpaikkaa. Kansainvälisen talouden yskiessä on tuettava erityisesti pieniä ja keskisuuria yrityksiä.

Puheessa viitattiin myös rakenteellisiin uudistuksiin, jotka ovat alkaneet energiasektorilta. Hän ei kuitenkaan suoraan maininnut huomiota herättänyttä kansallisen energiayhtiön Napocorin pilkkomista, vaikka viittasikin lakiuudistukseen sekä tavoitteeseen alentaa energian hintaa. Myös telekommunikaatioyhteydet ja tiestö varsinkin turistikohteisiin on uudistettava, samoin kuin Manilan julkinen liikenne. Maatalouteen on saatava jälleen investointeja, korruptiosta ja työnantajan ja työntekijän vastakohtaisuudesta on päästävä eroon. Samoin byrokratiaa on tarkoitus vähentää hallinnossa rajusti. Poliisin on terästäydyttävä taistelussa lisääntynyttä rikollisuutta vastaan. Rauhanponnisteluja jatketaan niin kommunistien kuin muslimienkin kanssa.

Magapacal-Arroy onnistui viittaamaan lähes kaikkiin Filippiinejä vaivaaviin ongelmiin. Osansa saivat myös pankkisektori, pesolla keinottelijat ja rahan pesijät. Asuntolainamarkkinoita on uudistettava ja finanssimarkkinoiden vakaus palautettava.

Ulkopoliittisessa osassa presidentti viittasi Yhdysvaltoihin ja Japaniin Filippiinien tärkeimpinä kumppaneina, joiden kanssa vahvistetaan poliittisia ja taloudellisia suhteita.

Ohjelman kustannukset jäivät mietityttämään kuulijoita. Presidentti lupasi muun muassa sijoittaa 20 miljardia pesoa köyhien asunto-ohjelmaan, 20 miljardia maatalouteen ja 500 miljoonaa pesoa konfliktien vaivaaman Mindanaon kehittämiseen. Lehdistössä kysyttiin aiheellisesti, mistä tällaiset varat tulevat. Opposition senaattorin Edgardo Angaran mukaan presidentin ohjelma nielee kokonaisuudessaan 500 miljardia pesoa. Budjettivaje nousee tänä vuonna 140 miljardiin pesoon ja lähivuosina sitä olisi tarkoitus kutistaa eikä laajentaa. Samaan aikaan talouden ongelmat ovat jatkuneet. Esimerkiksi vienti laski kesäkuussa ennätysmäiset 25 prosenttia edellisestä vuodesta, mikä oli pahin notkahdus sitten 1970-luvun.

Magapacal-Arroyolla on siten paljon ongelmia ratkaistavanaan, ennen kuin hän pääsee kamppailemaan ehdokkuudesta myös vuonna 2004, kuten hän on jo ehtinyt lupaamaan. Hän on kuitenkin torjunut ehdotuksen poikkeuslaista, jolla virkakautta jatkettaisiin suoraan vuoteen 2007.

Abu Sayyafin johtaja syytteeseen Manilan pommeista

Viime joulukuussa Manilassa tapahtuneista pommi-iskuista aiotaan syyttää Abu Sayyafin johtajaa Hector Janjalani, joka lennätettiin elokuun lopussa pääkaupunkiin. Samaan aikaan hallituksen joukot ovat jatkaneet kahden amerikkalaisen ja kahden filippiiniläisen etsimistä Basilanin saarelta. Abu Sayyaf kaappasi heidät toukokuun lopulla. Abu Sayyaf kaappasi Basilanilla myös 30 kyläläistä elokuun alussa. Osa vangeista vapautettiin myöhemmin, osa surmattiin, mikä johti armeijan toiminnan kiihtymiseen.

Hallituksen toiminta johti elokuun lopulla Basilanilla lähes kahdenkymmenen siviilin kuolemaan, kun armeija tulitti Abu Sayyafin sissien sijaan tavallisia kyläläisiä, syyttää 23 vuotta hallitusta vastaan taistellut MILF-ryhmä. Yli 12000 sissiä käsittävän MILF:in mukaan kyseessä oli jo toinen kerta, kun hallitus rikkoi elokuun alussa Kuala Lumpurissa solmittua aselepoa.

Hallituksen kanssa viisi vuotta sitten rauhan tehneestä MNLF-ryhmästä aikoinaan eronnut MILF on tähän asti jatkanut sitkeästi taisteluaan. Elokuun alussa näytti hetken aikaa siltä, että nämä kaksi ryhmää onnistuisivat jälleen yhdistymään. MNLF ilmoitti kuitenkin, ettei sillä voi olla yhteistä sellaisen ryhmän kanssa, joka tähtää täyteen itsenäisyyteen. MNLF:n pitkäaikainen johtaja Nur Misuari on muslimien autonomisen alueen (ARMM) kuvernööri. “On vaikea sitoa kissaa ja koiraa hännistään kiinni ja pakottaa näitä samaan suuntaan”, kommentoi MNLF:n kristittyä siipeä edustava Misuarin luottomies Absalom Cervesa. Niinpä sopimuksessa sovittiin vain yhteisesiintymisestä joissakin kansainvälisissä tilaisuuksissa, rauhanneuvotteluja käydään erikseen.

Hallituksen käsitys ryhmien yhdistymisestä oli toinen. Se onnistui syrjäyttämään Misuarin alueen rauhankomitean johdosta ja tilalle valittiin MNLF:n pääsihteeri Muslimin Sema. Misuari syytti hallitusta hankkeesta hajoittaa MNLF. Varsinaisia rauhanneuvotteluja on määrä käydä syyskuussa. Kuala Lumpurin neuvottelujen saavutuksiin kuuluivat myös Mindanaon ja Malesian väliset suorat lennot sekä kaasuputkiyhteys kahden maan välille. Neuvotteluja isännöivät Malesian lisäksi Indonesia ja Libya.

Elokuussa pidetyssä kansanäänestyksessä hallitus tarjoutui laajentamaan muslimien autonomisen itsehallintoalueen (ARMM) piiriin 23 prosenttia Filippiinien pinta-alasta, mutta Etelä-Filippiineillä enemmistö oli ei-äänillä. Taustalla olivat Mindanaon ja Palawanin kristityt, jotka suhtautuvat hankkeeseen epäillen. ARMM:n piiriin kuuluvat Sulu, Lanao del Sur, Maguindanao ja Tawi-tawi. MILF boikotoi äänestystä ja ilmaisi tyytyväisyytensä ei-äänien voitosta, koska sen mukaan autonomia ei ole ratkaisu muslimien ongelmiin. Myös MNLF:ssä kehoitettiin äänestäjiä jäämään kotiin. Lähes 11 maakunnan ja 14 kaupungin lähes viidestä miljoonasta äänioikeutetusta vain noin kaksi miljoonaa äänesti, ja heistä suurin osa oli kristittyjä. Kymmenessä maakunnassa ja kaikissa kaupungeissa on kristitty enemmistö. Äänestämättömyyden syy oli myös tietämättömyys ja joissakin paikoissa huono sää esti äänestysmateriaalin jakamisen. Hallituksen mukaan lopulta vain Basilan ja Marawi äänestivät selvästi ARMM:ään liittymisen puolesta, mutta tämänkin vaalituloksen luotettavuutta on epäilty julkisuudessa.

Mayon-tulivuori purkautui kahdesti

Filippiineillä tapahtui kesällä jälleen uusi tulivuoren purkaus. Kesäkuun 23. päivänä 2001 Legazpi Cityn läheisyydessä oleva Mayon tulivuori purkautui syösten savua ja tuhkaa yli 10 kilometrin korkeuteen.
32 000 ihmistä evakuoitiin 16 kriisikeskukseen. Purkauksen vuoksi myös PALin lentoja peruttiin usean päivän ajaksi.

Myöhemmin 26. heinäkuuta Mayon purkautui uudelleen ja jälleen 8 500 perhettä evakuoitiin vaaravyöhykkeeltä. Tämä purkaus oli vielä kesäkuista voimakkaampi. Raskasta savuista tuhkaa ja kiviä laskeutui tuulen mukana jopa 60 km päähän peittäen muutamia kaupunkeja ja lukuisia kyliä. Mayon sijaitsee 325 km Manilasta luoteeseen ja se on purkautunut 400 vuoden aikana 49 kertaa. Pahin purkaus oli vuonna 1814, kun 1200 ihmistä kuoli ja koko kaupunki tuhoutui vulkaaniseen tuhkaan ja laavaan.

Muusikko Freddie Aguilar pidätetty

Kuuluisa ja suosittu laulaja ja säveltäjä Freddie Aguilar pidätettiin 4.6.2001 epäiltynä laittomasta levytyksestä uudelle levy-yhtiölleen. Muusikon entinen levy-yhtiö BAMI nosti syytteen, sillä Aguilar on tehnyt uuden päällekkäisen sopimuksen Star Cinema -yhtiön kanssa. BAMI väittää edelleen pitävänsä hallussaan levytyssopimusta ja julkaisuoikeutta mm. huippusuosittuun Anak-kappaleeseen, jonka Aguilar sävelsi v. 1978. Aguilar kielsi syytteet tekijänoikeuslain rikkomisesta.

Estrada oikeuteen lokakuussa

Vuoden alussa kansannousun tuloksena väistynyt presidentti Joseph Estrada on tulossa oikeuden eteen näillä näkymin lokakuussa. Estradan väärinkäytösten tutkinnassa on ilmennyt, että hän on ilmeisesti aikaisemman poliisivoimien päällikön, senaattori Panfilo “Ping” Lacson Juniorin avulla ohjannut ulkomaisille tileille satoja miljoonia dollareita vuodesta 1996 lähtien. Syytökset ovat raskaita, sillä Lacson oli kaiken muun lisäksi presidentin rikoksenvastaisen erikoisryhmän päällikkö. Rahat ovat kertyneet muun muassa huumekaupasta ja kidnappauksista. Lacson on kiistänyt kaiken.

Armeijan tiedustelupalvelun ja poliisin tutkintaryhmän mukaan Citibankin ja Bank of American tileillä Kanadassa, Hongkongissa ja Yhdysvalloissa on lähes miljardi dollaria. Tutkimukset on tehty yhdessä Yhdysvaltain viranomaisten kanssa, mutta Estradan ja hänen lähipiirinsä laittomasti keräämien varojen suuruus on vielä epäselvää. Omaisuuden määrästä kertoo se, että Lacsonilla ja hänen vaimollaan oli pelkästään Kaliforniassa useita kiinteistöjä. Tutkintaa on vaikeuttanut se, että kaikista pankkitileistä ei ole saatu pitäviä dokumentteja, mihin Estradan puolustus on tarttunut. Yhdysvaltain viranomaiset ovat kuitenkin jäljittäneet osan tileistä. Samoin Lacsonin rooli huume kaupassa on tutkimusten alla. Jutun käsittelyä vaikeuttaa luotettavien todistajien puute.

Estrada väitti itse vielä pari vuotta sitten, että hänen varallisuutensa nettoarvo oli vain 35 miljoonaa pesoa. Nyt on käynyt ilmi, että pelkästään hänen osakeomistustensa arvo kymmenissä yrityksissä kohoaa miljardeihin pesoihin. Estrada vastasi häntä ja Lacsonia koskeviin rahanpesusyytöksiin aikomalla haastaa armeijan tiedustelupäällikön Victor Corpuksen ja paikallisen Daily Inquirer-sanomalehden oikeuteen. Estradan taitavat asianajajat ovat turvautuneet melko yllättäviinkin vetoihin. Esimerkiksi perustellessaan sitä, ettei Estradan tarvitse tulla alustaviin oikeudenkäynteihin, he pohjautuivat lakiin, jota sovellettiin Benigno Aquinoon 1970-luvulla!

Vaalitulos selvitetty

Filippiinien toukokuisten kongressivaalien tuloksen selvittely tarkistuslaskemisineen kesti lähes koko kesän. Yksi syy tähän on hidas käsinlaskenta, vaikka Magapacal-Arroyo onkin jo luvannut ensi töikseen tietokoneistaa järjestelmän. Vaaleissa valittiin kongressin jäsenet kolmivuotiskaudeksi ja 13 senaatin 24 jäsenestä. Lisäksi valittiin esimerkiksi kaupunkien pormestareita.

Senaattiin valittiin 13 Gloria Magapacal-Arroyon hallitusta tukevaa ja 5 opposition edustajaa. Uusia senaattoreita kuvailtiin värikkääksi joukoksi. Oppositiosta valittiin Lacsonin lisäksi esimerkiksi Estradan vaimo Luisa Ejercito ja lukuisia vallankaappausyrityksiä johtanut eversti “Gringo” Honasan. Mukana oli myös vanhoja tekijöitä, kuten Juan Flavier ja Sergio Osmena. Kongressissa rynnivät Lakas ja People Power-koalitio sekä Estradan Labanin kanssa yhteistyötä tehnyt Nationalist Peoples Coalition. Vaalien tulosta värittävät, kuten ennenkin, eri osapuolten syytökset väärinkäytöksistä ja vilpistä.

Pakkaa sekoittaa vielä perustuslain säännös, jonka mukaan 20 prosenttia kongressin edustajahuoneen jäsenistä valitaan puoluelistajärjestelmällä ja lisäksi puolueen tulee edustaa marginalisoituneita sektoreita. Uudistuksen tarkoitus oli tuoda eliittien organisoimaan puoluejärjestelmään demokraattisia piirteitä ja helpottaa uusien puolueiden mukaantuloa, mikä on vaikeaa valittaessa kultakin alueelta vain yksi edustaja. Puolue voi saada puoluelistan kautta maksimissaan kolme edustajaa ja saadakseen edes yhden sen on saatava vähintään kaksi prosenttia puolueäänistä.

Korkein oikeus päätti, että vain kolme yli 2 % äänistä saanutta puoluetta edusti marginalisoituneita sektoreita. Kongressiin hyväksyttiin Bayan Munasta legendaarinen vasemmistolaisen NDF:n johtaja Satur Ocampo, ammattiyhdistysjohtaja Crispin Beltran ja Gabriela-naisjärjestön pääsihteeri Liza Masa.

Edellisen kongressin selkeästi arvostetuin puoluelistaedustaja Etta Rosales demokraattista vasemmiston Akbayan-puolueesta uusi paikkansa ja Luzonin talonpoikaispuolue Butilista edustajapaikan sai Benjamin Cruz.

Tulikärpänen – filippiiniläisiä novelleja

Filippiinit-seura julkaisi keväällä yhteistyössä Kääntöpiirin kanssa kaikkien aikojen ensimmäisen suomennoksen filippiiniläiskirjallisuudesta. Kääntämiseen osallistui viisi seuran jäsentä sekä yksi filippiiniläinen maahanmuuttaja. Kirja ja sen julkistamisseminaari, jossa vierailivat Filippiineiltä kirjailija Lakambini Sitoy ja professori Edna Zapanta-Manlapaz, saivat paljon myönteistä huomiota lehdistössä. Tulikärpänen-kokoelma sisältää novelleja ja romaaninkatkelmia kolmeltatoista naiskirjailijalta 1920-luvulta nykypäiviin. Kirjailijat edustavat eri sukupolvia ja elämänpiirejä kotimaassa ja siirtolaisina.

Lue novellikokoelmasta lisää.


Toimittaja: Sami Noponen