Perhesuunnittelulaki

Perhesuunnittelulaki

“The RH bill is not just about choice. It’s about a chance. Chance para sa ipinanganak na mahirap. Chance na makapag-aral nang tuloy-tuloy. Mapakain nang tama ang mga bata. Magkaroon ng pangarap, at di lang mga panaginip. Chance na makaahon. At yun lang naman ang hinihingi natin. Chance sa buhay.”

“Perhesuunnittelulaki ei merkitse vain valintaa. Se merkitsee mahdollisuutta. Mahdollisuutta köyhänä syntyneille. Mahdollisuutta jatkuvaan koulutukseen. Mahdollisuutta lasten oikeaan ravintoon. Mahdollisuutta todellisiin unelmiin, ei vain päiväuniin. Mahdollisuutta parantaa elämäämme. Ja sitähän me vain haluamme. Mahdollisuutta elää.”

Risa Hontiveros

Kiistelty lakiehdotus

Filippiinien lisääntymisterveyttä koskevat lakiehdotukset, jotka siellä tunnetaan englanninkielisellä lyhenteellä RH Bill (Reproductive Health Bill), tähtäävät siihen, että ehkäisyyn ja äitiyteen liittyvä tieto ja keinot tulisivat kaikkien saataville. Ensimmäinen ehdotus laiksi esitettiin jo yli kymmenen vuotta sitten ja sen jälkeen on esitetty uusia versioita. Keväällä 2012 keskustelun alla on vuosi sitten edustajainhuoneen antama, eri ehdotuksiin perustuva kompromissiesitys (An Act Providing for a Comprehensive Policy on Responsible Parenthood, Reproductive Health and Population Development and for Other Purposes).

Melko yksimielisiä ollaan niistä lakiehdotuksen osista, jotka tähtäävät äitien ja lasten terveysolojen parantamiseen. Sen sijaan kiivasta keskustelua on käyty siitä, voivatko hallitus ja yksityiset ryhtyä levittämään ehkäisyvälineitä (kuten kondomit, ehkäisypillerit ja -kierukat). Tällä hetkellähän hallitus edelleen estää ehkäisystä tiedottamisen terveysasemilla. Tutkijat, uskonnolliset instituutiot ja poliitikot ovat jakautuneet asiassa jyrkästi kahteen leiriin ja suuria mielenosoituksia on järjestetty puolesta ja vastaan.

Mitä uutta laki toisi?

Uusi laki sallisi kaikki tehokkaat, sekä luonnolliset että modernit perhesuunnittelumenetelmät, jotka ovat turvallisia ja laillisia. Vaikka abortti säilyisi edelleen laittomana ja rangaistavana tekona, abortin jälkeisissä komplikaatioissa naisia kohdeltaisiin inhimillisesti ja ei-tuomitsevasti. Köyhyyttä poistaviin ohjelmiin liitettäisiin myös perhesuunnittelu. Sukupuolivalistusta annettaisiin kouluissa viidenneltä luokalta lukion neljännelle luokalle asti. Työpaikat velvoitettaisiin takaamaan naistyöntekijöille oikeus raskauteen liittyvään terveydenhoitoon. Paikallishallinnon velvollisuus olisi tarjota perhesuunnitteluneuvontaa ja äitiyshoitoa. Olisi rangaistavaa estää ketään käyttämästä lain mukaisia oikeuksia.

Puolesta ja vastaan

Lain puolustajien argumentit:

1) Nopea väestönkasvu ja korkea syntyvyys lisäävät tutkitusti köyhyyttä ja vaikeuttavat sen poistamista.

2) Köyhyys on tavallisempaa suurten perheiden keskuudessa. Pienemmät perheet ja pitkät synnytysvälit sallisivat perheiden investoida enemmän kunkin lapsen koulutukseen, terveyteen ja ravintoon.

3) 10–-11 äitiyskuolemaa päivittäin voitaisiin vähentää, jos äidit pääsisivät terveydenhoidon piiriin ja saisivat tärkeitä mineraaleja kuten rautaa ja kalkkia.

4) Kansan köyhimmän viidenneksen raskauksista 44 % on suunnittelemattomia ja 41 % köyhistä naisista, jotka eivät halua raskaaksi, eivät käytä mitään ehkäisyä tiedon ja välineiden puutteen vuoksi.

5) Ehkäisy vähentäisi aborttien määrää.

6) 71 % kansasta kannattaa lakia.

7) Laki antaisi ihmisille, erityisesti köyhille, mahdollisuuden hankkia niin monta lasta kuin he haluavat ja pystyvät hoitamaan.

Vastustajien argumentit:

1) Ei ole tutkittua kansainvälistä tietoa, että väestönkasvu lisäisi tai vähentäisi köyhyyttä.

2) Laki aiheuttaisi sen, että valtion vähäisiä varoja siirrettäisiin tärkeistä lääketieteellisistä ja ruokaan liittyvistä hankkeista vähemmän tärkeään, haitalliseen ja jopa murhaavaan tarkoitukseen. Ehkäisypilleri ja kierukka tappavat sikiöitä.

3) Ehkäisyvälineet aiheuttavat sosiaalista tuhoa, kuten abortteja, esiaviollista seksiä, naisten köyhtymistä, isättömiä lapsia, teiniraskauksia ja köyhyyttä. Kondomit edistävät AIDSia. Ehkäisypillerit aiheuttavat syöpää. Ehkäisyvälineiden käyttö johtaa ajatukseen, että kaikki lapset eivät ole toivottuja.

4) Veronmaksajien rahoja ei pitäisi käyttää vahingollisten ja moraalittomien henkilökohtaisten käytäntöjen tukemiseen.

5) Lain vastustajien mielenosoitukset ovat olleet paljon suurempia kuin sen puolustajien.

6) Lakiin liittyvät rangaistukset estävät vapaan valinnan ja mahdollistavat uskonnonvainon.

Tunnettuja lain puolustajia

Sylvia “Guy” Estrada Claudio

Sylvia Estrada Claudio eli lempinimeltä Guy (s. 1957) on sitä sukupolvea, josta tuli aktiivinen kansalaisjärjestötoimija jo 1980-luvulla, jolloin hän muiden opiskelijoiden kanssa osallistui diktaattori Marcosin vastaiseen kamppailuun. Lääketieteen ja psykologian opiskelijana hän perusti 1982 Medical Action Groupin (http://magph.org/) hoitamaan satojen diktatuurin vainon ja kidutuksen kohteeksi joutuneiden henkisiä ja fyysisiä vammoja. Toinen hänen perustamansa järjestö on Likhaan (http://www.likhaan.org/), joka auttaa köyhiä naisia slummeissa myös lisääntymisterveyden kysymyksissä. Molemmat järjestöt toimivat edelleen.

Guy Estrada Claudio on siis jo kymmeniä vuosia pyrkinyt vaikuttamaan asioihin, joita myös uusi perhesuunnittelulaki koskee. Alan asiantuntijana hän on osallistunut myös kansainväliseen keskusteluun ja konferensseihin sekä julkaissut artikkeleita ja kirjoja aiheesta. Hän toimii tällä hetkellä vanhan opinahjonsa, Filippiinien yliopiston (UP), naistutkimuksen ja sosiaalityön professorina. Naimisissa, kolme lasta.

Tunnetuimpia julkaisuja:

Rape, Love and Sexuality: The Construction of Woman in Discourse. Quezon City: University of the Philippines, Press: 2002

Estrada-Claudio, S. (2010). Sanctifying Moral Tyranny: Religious Fundamentalisms and the Political Disempowerment of Women. In Religious Fundamentalisms and Their Gendered Impacts in Asia. Claudia Derichs and Andrea Fleschenberg (eds.) Berlin: Friedrich-Ebert, Stiftung.

Ana Theresia “Risa” Hontiveros-Baraquel

Ana Theresia Hontiveros-Baraquel eli lempinimellä Risa Hontiveros (s. 1966) on Filippiineillä laajalti tunnettu poliitikko. Hän oli Filippiinien edustajainhuoneen jäsen Akbayan-puolueen listoilta 30.6.2004 – 30.6.2010. Risa Hontiveros pyrki myös senaattiin vuoden 2010 vaaleissa, mutta jäi täpärästi valitsematta senaattoriksi (ohessa vaalimainos tuolta ajalta).

Ennen politiikkaan siirtymistään hän toimi 10 vuotta TV:ssä. Filippiinien radiotoimittajien liitto on palkinnut hänet parhaana naisuutistoimittajana.

Koulutukseltaan Risa Hontiveros on yhteiskuntatieteiden kandidaatti Ateneo de Manila -yliopistosta ja lisäksi hänellä on media-alan koulutusta. Hän on ollut mukana maan sisäisten ristiriitojen sovittelussa ja mm. opettanut rauhantutkimusta sekä toimittamista Ateneo-yliopistossa.

Nykyisin Risa Hontiveros on vasemmistolaisen Akbayan-puolueen puhehenkilö (spokesperson). Lisäksi hän on johtotehtävissä monissa järjestöissä, kuten Amnestyssä sekä maareformia edistävässä järjestössä.

Filippiinien uusi perhesuunnittelulaki on ollut monet vuodet tärkeä hänen asialistallaan. Hänen mukaansa perhesuunnittelulaki merkitsisi mm. aborttien vähenemistä, vähemmän kuolemia raskaudesta johtuviin komplikaatioihin ja parempia terveyspalveluita.

Hänellä on neljä lasta.

___________________