Maahanmuuttajat

Filippiiniläiset Suomessa

Suomessa asui vuoden 2020 alussa 5 594 Filippiineillä syntynyttä maahanmuuttajaa, joista miehiä oli 1 821 ja naisia 3 773. Lisäystä edelliseen vuoteen oli 812, eli muutto nopeutui entisestään aiemmista vuosista. Koronavuosi 2020 on kuitenkin luultavasti pysäyttänyt Suomeen muuton melko täysin. (Lähde: Tilastokeskus, väestörakenne. Seuraava päivitys lukuihin saadaan mahdollisesti maaliskuussa 2021.)

Lähde: Tilastokeskus. Väestörakenne, taulukko “Väestörakenne syntymämaan, iän ja sukupuolen mukaan”.

Suomessa asuvat filippiiniläiset ovat olleet hyvin naisvaltainen joukko: 2000-luvulle asti lähes 80 % heistä oli naisia (osuus laski lukuun 70,4 % vuoden alussa 2013). Loputkin olivat enimmäkseen näiden naisten lapsia, ei niinkään aikuisia miehiä. Thaimaalaisten jälkeen filippiiniläiset ovat olleet naisvaltaisin ulkomaalaisryhmämme.

Naisvoittoisuus johtui siitä, että vielä jokunen vuosi sitten useimmat filippiinot tulivat Suomeen avioliiton kautta, ja tulijoista valtaosa oli naisia. Pienempi osa tuli työn kautta, esim. kotiapulaisiksi eri maiden lähetystöihin ja diplomaattipiireihin.

Kun Suomen politiikka muuttui v. 2004 ulkomaalaislain muutosten jälkeen enemmän työperäistä maahanmuuttoa suosivaksi, tänne on alkanut tulla runsaammin filippiiniläisiä myös työluvalla, ja samalla on myös alkanut tulla enemmän miehiä kuin ennen. Esim. v. 2007 Suomeen tuli 114 filippiiniläistä työluvalla, ja heistä hiukan yli 50 % oli miehiä. Vuonna 2008 työluvalla tulijoita oli jo 208. Filippiiniläiset ovat sijoittuneet paitsi hoiva- ja huoltotehtäviin myös monille muille aloille, mm. kokeiksi (tiedot Maahanmuuttovirastosta).

Suuri enemmistö filippiinoista asuu edelleen Etelä-Suomen kaupungeissa ja etenkin pääkaupunkiseudulla (yli 60 %) sekä suurimmissa kaupungeissa ja pieni osa maaseudulla.

Filippiiniläiset ovat työllistyneet keskimäärin paremmin kuin moni muu maahanmuuttajaryhmä. Heidän etuinaan ovat olleet yleensä korkea koulutus ja englannin kielen taito sekä suomalaiset sukulaiset ja ystävät, jotka auttavat työnhaussa.

Filippiiniläisten maahanmuuton historiaa

Ensimmäiset filippiiniläiset muuttivat maahamme 1970-luvulla. 1980-luvun lopulta eteenpäin tänne saapui vuosittain muutamia kymmeniä tulokkaita.

Mm. mediahäly vaimovälityksestä ja siitä johtuneet viranomaistoimet hidastivat maahanmuuttoa jonkin verran aluksi. Vaikka oikeusministeriö ei raportissaan 1998 suosittanutkaan naiskaupan kieltolakia, viranomaiset tiukensivat Suomeen pääsyä Filippiineiltä. Nykyisin suomalais-filippiiniläiset parit tutustuvat useimmiten Internetin välityksellä tai tapaavat toisensa Filippiineillä tai muissa maissa, missä molemmat ovat työssä.

Muuttoliike nopeutui heti, kun v. 2004 laki alkoi sallia työperäisen maahanmuuton.

Maahanmuuttajajärjestöt

Filippiinit-seura toimii yhteistyössä kaikkien ns. fin-fil-järjestöjen kanssa. Suomessa toimii useita filippiiniläisten perustamia järjestöjä. Niiden tiedotus tapahtuu yleensä Facebook-ryhmien kautta:

• Suomalais-filippiiniläinen yhdistys ry (Finnish Philippine Association), Helsinki, perustettu 1988
  • Filipinos Community in Finland ry, Helsinki, perustettu 2016
  • Finoy & Friends ry, toimii Tampereella
  • Lisäksi on erilaisia urheilujärjestöjä, uskonnollisia yhteisöjä ja kansainvälisten hyväntekeväisyysjärjestöjen Suomen-osastoja, kuten Lasten tulevaisuus ry (Children’s Future).

Konttilähetykset Filippiineille

Kuriiripalveluita on useita, etsi vaikkapa sanoilla “Balikbayan Box”. Vuosittain lähetetään pari kontillista paketteja Suomesta. Paketit keräillään ympäri Suomea ja toimitetaan Filippiineillä perille asti.

Filippiiniläistä ruokaa Suomessa

Lue ruokakauppasivu ja ravintolasivu. Monet filippiiniläiset myyvät myös verkossa ruokia, esim. leivonnaisia,. Ks. järjestöjen Facebook-sivuilta.

Sanakirja suomi – filippiino / tagalog – suomi

N. 30 000 sanaa, lyhyet kieliopit molemmista kielistä. Hinta 30 euroa, tilata voi Riitta Vartilta, riitta.vartti@kolumbus.fi, puh. 040 8454 794.

Lue lisää Filippiinien kansalliskielestä ja sanakirjasta.

Suomenkurssit

Sabihin Mo Ito Sa Finnish – Sano se suomeksi, erityisesti filippiiniläisille tarkoitettu suomenkurssi, järjestäjänä Filippiinit-seura.

Suomen kursseja pääkaupunkiseudulla osoitteessa http://www.finnishcourses.fi/fi