Sää ja ilmasto

Filippiinien ilmasto

Milloin on paras aika matkustaa Filippiineille?

Vuoden voi jakaa karkeasti kolmeen vuodenaikaan:

  • kuiva ja viileä kausi joulukuusta helmikuuhun
  • kuuma ja kuiva maalis-toukokuu, jota filippiiniläiset itse kutsuvat kesäksi
  • sade- ja taifuunikausi toukokuusta marraskuuhun.

Eri puolilla maata ilmasto vaihtelee jonkin verran.

Ilmasto on trooppinen, kostea ja lämmin (lähes aina yli +25). Ainoastaan korkealla vuorilla on viileämpää.

Myös sadekaudella voi aivan hyvin matkustaa maahan, sillä siellä sataa harvoin päivä- tai viikkokausia, yleensä joka päivä on myös useita aurinkoisia tunteja vuoden ympäri.

Suomalaisista luultavasti useimmat pitäisivät eniten kuivan kauden alkupuolesta, joka on vuoden viilein aika. Paras aika on ehkä tammi-helmikuu. Sen sijaan maaliskuusta toukokuun loppuun on kuuminta. Kuivalle kaudelle sattuvat suositut joulun ja pääsiäisen ajat, jolloin liikennevälineet ja hotellit ovat täysimmillään. Silloin useimmilla filippiinoilla on lyhyet lomansa. Kuivalla kaudella järjestetään myös useimmat festivaalit.

Taifuuneja (hirmumyrskyjä) voi sattua ympäri vuoden, mutta ne ovat tavallisempia sadekaudella. Taifuunille tyypilliset runsaat sateet ja kovat tuulet haittaavat maan sisällä liikkumista. Lue lisää luonnonkatastrofeista.

Sää

Lämpötila on melko tasainen kautta vuoden ja myös eri vuorokaudenaikoina: lämpötila ei juuri koskaan nouse yli +40 asteen ja laskee harvoin alle +15 asteen (vain öisin ja korkeilla paikoilla). Kuviossa esimerkkinä Manilan keskimääräiset lämpötilat ja sademäärät.

Manilassa ja muissa suurkaupungeissa on yleensä kuumempaa kuin maaseudulla, koska asfaltti ja sementti kuumenevat auringossa eikä ole kasvillisuutta varjostamassa.

Sademäärät vaihtelevat eri vuodenaikoina runsaasti. Eniten sataa sadekaudella, jolloin taifuunien jälkeen seuraa usein jopa päiväkausien sateita tuoden mukanaan tulvia ja maanvyöryjä. Tavallisempia ovat kuitenkin lyhyet rankat kuurot, useimmiten iltapäivisin.

Kuivalla kaudella taas voi vallita jopa liiallinen kuivuus. Kuivuuden ja sateisuuden vaihteluihin eri vuosina vaikuttavat myös El Niño- ja La Niña -ilmiöt.

Eteläiset saaret ovat lähempänä päiväntasaajaa, ja siellä sateita saadaan kautta vuoden kuin esim. Manilassa.

Maan itäpuolella ja vuorten itärinteillä sataa yleensä enemmän. Samoin taifuunit aiheuttavat enemmän vahinkoa maan itärannikolla, koska ne saapuvat Tyyneltä valtamereltä.

Tuulet vaikuttavat huomattavasti säätilaan. Eri vuodenaikoina tuuli puhaltaa eri suunnista tuoden kuivaa tai kosteaa ilmaa, lämmintä tai viileämpää.

Päivittäiset säätiedotukset katso esim. PAGASAn sivulta

Matkaoppaat

Philippines. Lonely Planet, Travel Survival Kit. Australia. (hanki uusin painos)
http://www.lonelyplanet.com/worldguide/destinations/asia/philippines/