Suomen ja Filippiinien suhteet

Suomen ja Filippiinien suhteet

Oletko suomalainen, joka haluaa matkustaa Filippiineille?

Oletko filippiiniläinen, joka haluaa matkustaa Suomeen?

Yli 60 vuotta hyviä suhteita 

Suomi tunnusti Filippiinien itsenäisyyden 22.8.1946, pian maan itsenäistyttyä Yhdysvalloista (4.6.1946). Diplomaattisuhteet solmittiin kuitenkin vasta 14.7.1955.

Suomi avasi Manilaan suurlähetystön ensimmäisen kerran vuonna 1980, missä se toimi 32 vuotta, kunnes lakkautettiin vuoden 2012 lopussa. Sen jälkeen jäi yksi suomalainen virkailija hoitamaan maahantuloasioita konsulitoimipisteeseen, joka oli Norjan lähetystön tiloissa. Konsulitoimisto puolestaan suljettiin 13.3.2017. Tämän jälkeen Suomen konsuliasioita (mm. oleskelulupia) hoiti 1,5 vuotta Kuala Lumpurin suurlähetystö Malesiassa. Konsulitoimipiste avattiin uudelleen  27.11.2018, mutta jouduttiin taas sulkemaan koronarajoitusten takia keväällä 2020. Marraskuun alussa 2020 avattiin Manilaan jälleen Suomen suurlähetystö.

Suomessa puolestaan toimi Filippiinien lähetystö pari vuotta v. 2010-2012. Tämän jälkeen lähin lähetystö oli muutaman vuoden Oslossa ja toukokuusta 2020 eteenpäin Tukholmassa. Suomessa asuvia filippiiniläisiä on palvellut myös lähetystön pari kertaa vuodessa järjestämä konsulitapaaminen. Vuodesta 2013 eteenpäin Helsingissä alkoi toimia kunniakonsulaatti. Konsulaatti avattiin lyhyen koronatauon jälkeen heinäkuussa 2020 uudessa osoitteessa Espoossa.

Maiden väliset suhteet ovat hyvät ja viime vuosina on järjestetty myös pari hallitusten välistä tapaamista. Vuonna 1985 aloitettiin kehitysyhteistyö, joka on lähinnä toteutunut erillisten hankkeiden kautta. Muutamia tärkeimpiä hankkeita ovat olleet ympäristöprojektit, rokotuskampanja ja lapsityön vastainen kampanja.

Kauppa

Suomen vienti Filippiineille on suurempi kuin tuonti sieltä. Viennissä matkapuhelinten kauppa oli pitkään tärkein. Filippiineiltä tuodaan Suomeen pääasiassa sähkölaitteiden osia. Noin 50 suomalaista yritystä toimii Filippiineillä.

Muutto maiden välillä

Vuoden 2020 alussa Suomessa asui noin 6 000 filippiiniläissyntyistä maahanmuuttajaa. Heidän määränsä alkoi lisääntyä nopeasti sen jälkeen, kun tänne alettiin muuttaa myös työluvalla ja opiskelemaan. Sen sijaan Filippiineillä asuu edelleen melko pieni suomalaisten joukko, tosin viime vuosina myös eläkeläisten muutto sinne on lisääntynyt. Matkailu on pysynyt melko vähäisenä mm. suorien lentojen puuttumisen takia.