Kategoriat
Uutistiedote

Mabuhay 1/2012

Filippiinit-seuran kevättiedote 1.3.2012

Mabuhay 1/2012

Uutisia Filippiineiltä

Filippiinit-seuran kevättiedote 1.3.2012

Filippiineillä on meneillään suuri oikeusdraamojen sarja, joka liittyy maan korruptoituneeseen hallintoon. Ex-presidentti Arroyo on syytettynä ja korkeimman oikeuden puheenjohtaja Corona valtakunnanoikeudessa. Tärkeät uudistukset, kuten uusi perhesuunnittelulaki, ovat vaarassa jäädä oikeustaisteluiden varjoon.

Suuria oikeusjuttuja

Demokratiassa lainsäädäntövalta, toimeenpanovalta ja tuomiovalta on erotettu toisistaan, jotta varmistettaisiin, että mikään niistä ei pääse kasaamaan valtaa ja etuisuuksia itselleen. Korruptoituneessa järjestelmässä taas valtaa pitävät tahot kytkeytyvät toisiinsa turvatakseen toinen toisilleen taloudellisia ja muita etuja.

Filippiineillä valta on keskitetty presidentille. Siksi presidentin on mahdollista rakentaa keskinäiselle kiitollisuudelle perustuvia verkostoja kahmiakseen yhteiskunnan varoja itselleen ja kannattajilleen. Varsinkin presidentit Marcos ja Estrada onnistuivat hankkimaan miljardiomaisuuksia suvuilleen, ja paljon rahaa jäi jaettavaksi myös muille valtaverkostossa mukana olleille.

Myös presidentti Gloria Macapagal Arroyoa ja hänen lähipiiriään syytetään korruptoituneesta hallinnosta. Presidentin puolisoa Mike Arroyoa sekä presidentin kansanedustajapoikaa ja -lankoa on syytetty rahan keräämisestä laittomasta jueteng-pelistä, jossa rahaa liikkuu vuosittain noin 500 miljoonaa euroa. Presidentti Arroyoa syytettiin myös viljelijöitten lannoitteisiin budjetoidun 12 miljoonan euron kanavoimisesta omaan vaalityöhönsä. Syytteen mukaan presidentin puoliso oli myös keskeisesti järjestelemässä valtion 329 miljoonan dollarin laajakaistaverkkokauppaa kiinalaisen ZTE-yhtiön kanssa. Sopimus sisälsi satojen miljoonien pesojen lahjuspaketin presidentin puolisolle ja korkeille virkamiehille. Kauppa kuitenkin peruuntui asian tultua julkisuuteen.

Vielä vakavampi rikos oli kuitenkin presidentti Arroyon vaalivilppi vuoden 2004 vaaleissa, millä hän varmisti oman valintansa (ns. Hello Garci -tapaus). Samoin Maguindanaon alueen vaaliviranomaiset ovat esittäneet näyttöä siitä, että presidentti järjesti yhdessä mm. Autonomisen Muslimialueen kuvernööri Zaldy Ampatuanin kanssa vuoden 2007 senaattorinvaalissa ylivoimaisen tuloksen omille ehdokkailleen.

Korruptoituneessa valtaverkostossa laittoman varallisuuden kasaamisen jatkeeksi pyritään varmistamaan syytesuoja. Ollessaan vallassa presidentti päättää suurelta osin budjettivarojen jakamisesta kansanedustajien omiin hankkeisiin, ja siten hän kykenee estämään kongressin yritykset asettaa hänet valtakunnanoikeuteen. Näin myös Arroyo sai estettyä kaikkien itseensä kohdistuneiden syytteiden etenemisen.

Oikeusasiamies Merceditas Gutierrez joutuu eroamaan

Presidentin vaihduttua Arroyolla ei ole enää entisenlaista vaikutusvaltaa kongressissa. Sitä tärkeämpää hänelle olikin ennen oman kauden päättymistä nimittää itselleen myötämielisiä henkilöitä oikeuslaitokseen.

Oikeusasiamiehellä on Filippiineillä paljon valtaa virkamiesten ja luottamustehtäviä hoitavien rikostutkinnassa ja syytteen nostamisessa. Maaliskuussa 2011 kongressi nosti syytteen presidentti Arroyon nimittämää oikeusasiamies Merceditas Gutierrezia vastaan sillä perusteella, että tämä jätti systemaattisesti nostamatta syytteitä suuriin talousrikoksiin liittyen, kuten em. lannoitevarojen ja laajakaistaverkkohankkeiden tapauksissa. Hän esti erityisesti presidentti Arroyon läheisiä koskevien syytteiden etenemisen. Gutierrez päätti erota tehtävästään ennen valtakunnanoikeuden käsittelyä.

Korkeimman oikeuden puheenjohtaja Renato Corona valtakunnanoikeudessa

Protesters hold placards with portraits of Philippine Supreme Court chief justice Renato Corona during an anti-Corona rally in front of the Supreme Court bulding in Manila on December 13, 2011, a day after President Aquino’s allies in the House of Representatives impeached Corona on December 12 over charges his 15-member court had made a series of rulings that hindered government moves to prosecute former president Gloria Arroyo. AFP PHOTO/TED ALJIBE

Perustuslaillisen vallanjaon suhteen vielä ongelmallisempaa on ylimmän riippumattoman tuomiovallan edustajan, korkeimman oikeuden puheenjohtaja Renato Coronan joutuminen syytetyksi valtakunnanoikeuteen.

Presidentti Arroyo nimitti omana luotettunaan pidetyn Coronan korkeimman oikeuden puheenjohtajaksi viime hetkellä, vielä presidentinvaalien jälkeen, vaikka perustuslain mukaan väistyvä presidentti ei saisi nimittää ketään virkaan viimeisen kahden kuukauden aikana ennen vaaleja. Tästä nousi valtava kohu, mutta oikeus tulkitsi lakia presidentin hyväksi siten, että nimitysoikeus ei koskisi oikeuslaitosta. Tähän liittyen Coronan ja presidentti Aquinon suhteet olivat alusta lähtien kireät -– jopa niin, että perinteistä poiketen Aquino ei antanut korkeimman oikeuden puheenjohtajan vihkiä häntä presidentin virkaan.

Kongressin alahuone hyväksyi kahdeksankohtaisen syytteen Coronaa vastaan mm. seuraavilla perusteilla:

  1. Jatkuva puolueellisuus tapauksissa, joissa Arroyo ja hänen hallintonsa ovat syytettynä.
  2. Ei ole ilmoittanut koko varallisuuttaan lakisääteisissä selvityksissä.
  3. Ei ole kunnioittanut vallanjaon periaatteita yrittäessään estää kongressia asettamasta oikeusasiamiestä syytteeseen valtakunnanoikeudessa.
  4. Toimi puolueellisesti kieltämällä presidentti Arroyolle ja hänen puolisolleen määrätyn matkustuskiellon toimeenpanon.

Senaatti toimii valtakunnanoikeutena, joka on kokoontunut 16.1.2012 lähtien. Oikeus on lähtenyt liikkeelle helpommasta päästä eli ilmoittamatta jääneestä varallisuudesta. Todisteiden mukaan Corona ja hänen perheensä omistaa ainakin 45 kiinteistöä ja lukuisia pankkitilejä, joiden varoja hän ei ole ilmoittanut. Kiivaimmin on keskusteltu dollaritileistä, joiden tiedot on toimitettu salaa valtakunnanoikeuden syyttäjille. Tästä syntyi perustuslain mukaista vallanjakoa koetteleva kohu, sillä korkein oikeus kielsi laittomasti paljastettujen pankkitietojen käytön todisteena. Äänestyksen jälkeen senaatti päätti olla vaatimatta pankilta tietoja ulkomaanvaluuttatileistä, mutta totesi samalla, että tämä on yksittäinen päätös eikä valtakunnanoikeus aio luovuttaa sille kuuluvaa määräysvaltaa korkeimmalle oikeudelle.

Syytekirjelmässä valtakunnanoikeudelle on esitetty pitkä lista korkeimman oikeuden päätöksiä, joissa Corona on aina äänestänyt Arroyoa tukien. Näillä ratkaisuilla lukuisat presidentti Aquinon reformihankkeet on laitettu jäihin ja siksi Coronaa syytetäänkin tuomiovallan käyttämisestä poliittisiin tarkoituksiin.

Coronan puolustus ja myös valtakunnanoikeuden puheenjohtajana toimiva senaatin presidentti Juan Ponce Enrile ovat moittineet syyttäjää riittämättömästä valmistautumisesta oikeuskäsittelyyn. Käsittely sai uuden käänteen 28. helmikuuta, kun syyttäjä ilmoitti, että syytteen jo käsittelyyn otetut kolme kohtaa riittävät syyllisyyden osoittamiseen ja siten hän aikoo jättää tuomatta syytteen loppuja viittä kohtaa käsittelyyn. Seuraavaksi on puolustuksen vuoro esittää omat vastatodisteensa.

Presidentti Arroyo oikeuden eteen

Presidenttikaudellaan Arroyo onnistui estämään kaikki yritykset saattaa hänet valtakunnanoikeuden eteen. Marraskuussa 2011 kuitenkin vaaliviranomainen COMELEC nosti syytteen Arroyoa vastaan vaalien sabotoinnista vuonna 2007. Pian sen jälkeen Gloria ja Mike Arroyo yrittivät poistua maasta, mutta oikeusministeri Leila de Liman toimesta heidät pidätettiinkin lentokentältä. Coronan johdolla korkein oikeus asetti Arroyoille määrätyn maastapoistumiskiellon toimeenpanokieltoon, mutta oike-usministeri ei suostunut antamaan matkustuslupaa, koska se olisi saattanut johtaa Arroyojen pakoiluun oikeusistunnoista. Nyt, helmikuun lopussa 2012, Arroyo on sairaalassa tutkintavankeudessa odottamassa oikeuden käsittelyä.

(Pekka Borg)