Maalaustaide

Maalaustaide

Riitta Vartti

Kuvassa Amorsolon maalaus Angelus.

Ensimmäiset taidemaalarit tulivat julkisuuteen 1800-luvun lopun kansallisen herätyksen aikoihin, jolloin filippiiniläiset taistelivat itsenäistyäkseen Espanjan siirtomaavallasta. Kauden taiteilijoista tunnetuimmat olivat Felix Resurreccion Hidalgo ja Juan Luna. Molemmat tekivät suurimman osan elämäntyöstään Euroopassa, jonne he jäivät opiskeltuaan taidetta Espanjassa. Heidän studionsa Pariisissa olivat filippiiniläisten vallankumouksellisten kohtaamispaikkoja.

Modernismin omaksuivat muutamat taiteilijat jo ennen toista maailmansotaa Yhdysvaltain miehityskaudella. Tämän suuntauksen edustajia ovat olleet Juvenal Sanso, Vicente Manansala ja Fernando Zobel.

Sodan jälkeen tunnetuin taiteilija oli Fernando Amorsolo, jota voisi ehkä nimittää kansallisromanttiseksi. Amorsolo oli vähemmän kosmopoliittinen kuin suuret edeltäjänsä ja hänen aiheensa olivat korostetun filippiiniläisiä.

Norma Belleza: Sari-sari

Naistaiteilijat ovat päässeet esiin vasta viime vuosikymmeninä. Muutamia esimerkkejä ovat Norma Belleza, Araceli Limcaco Dans, Brenda Fajarco ja Arlene Villaver.

Lisää filippiiniläisistä naistaiteilijoista teoksessa:

Kintanar, Thelma B. ja Sylvia Mendez Ventura (1999). Self-Portraits: Twelve Filipina Artists Speak. Ateneo de Manila University Press, Quezon City.

Filippiiniläisiä taiteilijakuvia

Felix Resurreccion Hidalgo (1853-1913) opiskeli yliopistossa lakitiedettä, mutta siirtyi nopeasti taideopintoihin, jotka veivät hänet Espanjaan. Silloisten taiteilijoiden tapaan hän perusti studionsa Pariisiin ja oleskeli ulkomailla paitsi lyhyttä kotimaan kautta vähän ennen kuolemaansa. Hidalgo tuotti yli tuhat työtä, joukossa öljymaalauksia, akvarelleja, pastelleja ja hiilipiirroksia. Hänen aiheensa vaihtelivat mytologiasta ja historiasta maisemiin ja muotokuviin. Tyyliltään hän oli klassinen, mutta viimeisissä töissä on nähtävillä myös impressionistisia piirteitä. Monet hänen töistään on palkittu kansainvälisesti.

Felix Resurreccion Hidalgon päätöitä ovat La Barca de AqueronteJovenes Cristianas Expuestas al Populacho ja Adios del Sol.

Juan Luna (1857-1899) oli samoin Filippiinien ensimmäisiä kansainvälisesti tunnettuja taidemaalareita. Hänen työnsä esittävät usein historian henkilöitä dramaattisissa kohtauksissa, joissa on väkivaltaista toimintaa, jännitettä, kauhua ja tuskaa. Hän oli hyvin kosmopoliittinen ja aloitti matkustelunsa Aasian maista meriupseerin ammatissaan, jonka ohella hän opiskeli maalaustaidetta. Hän jatkoi opintoja Espanjassa ja Italiassa ja saavutti töillään runsaasti mainetta. Myöhemmin hänellä oli studio Pariisissa. Ulkomailla hän vietti yhteensä 17 vuotta ennen palaamistaan Filippiineille juuri vallankumouksen alla 1800-luvun lopulla.

Juan Lunan tunnetuimpia maalauksia ovat SpoliariumThe Battle of LepantoPeuple et Rois ja España y Filipinas.

Fernando Amorsolo – totuus, hyvyys, kauneus

Fernando C. Amorsolo (1892-1972) ansaitsi ensimmäisenä kansallistaiteilijan arvonimen sadoilla valoisilla, klassisen realistisilla maalauksillaan, jotka useimmiten esittävät perinteisiä talonpoikia tai tavallisia kaupunkilaisia työssään. Hänen maalauksilleen on tyypillistä lempeys ja sulokkuus. Hän etsi ihanteellista kauneutta ihmisistä ja maisemista, joissa häntä kiinnosti auringon valon leikki eri vuorokaudenaikoina. Kansallishenkisesti hän etsi malleistaan erityisesti filippiiniläistä kauneusihannetta.

Fernando Amorsolon tunnetuimpia maalauksia ovat Maiden in a Stream (Tyttö joella, 1921), El Ciego (1928), The Mestiza (Puoliverinen nainen, 1943), Planting Rice (Riisiä istuttamassa,1946) ja Sunday Morning Going to Town (Sunnuntaiaamuna kaupunkiin menossa,1958).

© Riitta Vartti, päivitetty 15.3.2002


Filippiiniläistä taidetta Suomessa

Pacita Abad

Filippiiniläisen Pacita Abadin
näyttelyitä on nähty pari kertaa myös Suomessa, Stockgårdin Galleriassa Siuntiossa. Ensimmäinen näyttely oli 8.8.- 23.9.2001 nimellä “The Sky is the Limit – vain taivas on rajana ” ja toinen 3 – 19.6.2003 nimellä “Endless Blue”.

Pacita Abad on yksi Aasian arvostetuimpia taiteilijoita. Hän on osallistunut yli 50 näyttelyyn yli 40 maassa Aasiassa, Australiassa, Yhdysvalloissa ja Latinalaisessa Amerikassa. Hänen töistään ja elämästään on julkaistu lukuisia kirjoja. Euroopassa Pacita Abad oli esillä ensimmäistä kertaa v. 2001, jolloin hänellä oli myös Siuntiossa näyttely “The Sky Is The Limit”. Syntyperältään filippiiniläinen taiteilija on asunut useissa maissa eri puolilla maailmaa ja asuu ja maalaa nykyään Singaporessa ja Indonesiassa. Abad kertoo saaneensa vaikutteita erityisesti Intiasta ja Indonesian tekstiilitaiteesta ja varjoteatterista.