Paperisota

Paperisota – naimisiin Filippiineillä

Sivu on päivitetty 15.2.2024.

Kun ei-filippiiniläinen aikoo mennä naimisiin Filippiineillä

Tarkista aina tiedot viranomaisten sivuilta!

Paperit

1) Esteettömyystodistus avioliittoa varten (Certificate of no impediment to marriage, CENOMAR) englanniksi. Esteettömyystodistuksen saa Digi- ja väestötietovirastosta DVV (entisen Maistraatin sijaan), aloita vaikkapa sivulta “Avioliitto ulkomailla” Avioliitto ulkomailla | Digi- ja väestötietovirasto (dvv.fi). Todistuksen vahvistavat a) ensin Suomen Ulkoministeriö ja sen jälkeen b) Filippiinien Suomen-konsulaatti. Esteettömyystodistus on voimassa neljä kuukautta, joten sitä ei kannata hankkia liian aikaisin ennen häitä, mutta kuitenkin ennen Filippiineille lähtöä. Ota huomioon myös paperien käsittelyaika konsulaatissa ja UM:ssä.

2) Englanninkielinen syntymätodistus Syntymätodistus | Digi- ja väestötietovirasto (dvv.fi), jonka saa DVV:stä. Todistus täytyy samoin vahvistuttaa Suomen Ulkoministeriössä ja Filippiinien konsulaatissa.

Lisäksi tarvitaan kopio Suomen passista (ja alkuperäinen passi tarvitaan, jos haet samanaikaisesti itsellesi myös Filippiinien viisumia konsulaatista).

– Kopio tulevan filippiiniläisen puolison passista tai hänen syntymätodistuksestaan.

Paperien vahvistaminen / laillistaminen Suomessa

Hanki ensin papereille Suomen viranomaisten vahvistus eli vie tai lähetä paperit leimattaviksi Suomen Ulkoministeriöön (osoite alla). Maksut voi hoitaa Ulkoministeriössäkin, kun vie asiakirjat sinne laillistettaviksi, tai postitse lähetettäessä maksut voi hoitaa postiennakolla.

Filippiiniläisten viranomaisten vahvistukset

Hanki papereille Filippiinien viranomaisten vahvistus. Lähetä postitse tai vie papereista sekä alkuperäinen dokumentti että yksi kopio Filippiinien Suomen-konsulaattiin. Vahvistettavia asiakirjoja ovat kaikki Suomen viranomaisten antamat paperit eli esteettömyystodistus, virkatodistus, mahdollinen erillinen todistus avioerosta, passi ja / tai passin kopio.

Maksa paperien laillistamisesta pankissa. Kuitit maksuista mukaan konsulaattiin mennessä. Vaihtoehtoisesti voit maksaa nykyisin myös konsulaatissa.

Miten Filippiineillä toimitaan?

Kun avioliiton laillisuustodistus (Certificate of Legal Capacity to Contract Marriage, LCM) on kunnossa, molemmat osapuolet tekevät anomuksen avioliittolupaa varten (Application for marriage license) paikallisen siviilirekisterin pitäjän (Local Civil Registrar, LCR) luona Filippiineillä. Avioliittoluvan vahvistajana on tavallisesti sen kaupungin tai kunnan viranomainen, missä toinen tai molemmat tulevat puolisot asuvat pysyvästi (yleensä siis Filippiineillä asuvan morsiamen tai sulhasen kotikunta).

I Suomalainen osapuoli liittää anomuksen mukaan seuraavat paperit:

  • Edellä mainittu avioliiton laillistamispaperi (Certificate of Legal Capacity to Contract Marriage, LCM).
  • Jos suomalainen on ollut aikaisemmin aviossa, myös erilliset todistukset avioerosta tai leskeytymisestä / entisen puolison kuolemasta (käännettävä englanniksi). Näitä todistuksia vaaditaan, vaikka tiedot näkyvät myös virkatodistuksessa.
  • Suomen passi.
  • Jos suomalainen osapuoli on 18-21-vuotias, tarvitaan vanhempien kirjallinen lupa avioitumiseen. Jos hän on 22-25-vuotias, hänen on todistettava kirjallisesti saaneensa vanhemmiltaan neuvoja avioliittoa varten (ts. vanhemmat ilmoittavat olevansa tietoisia parin avioaikeista). Alle 18-vuotias taas ei voi avioitua Filippiineillä.
  • Todistus osallistumisesta avioliittoon valmistavaan ja perhesuunnitteluseminaariin. Vihkimispaikkakunnan viranomaiset lähettävät kutsun sinne ennen vihkimistä.

II Filippiiniläinen osapuoli hankkii avioliittoluvan anomista varten seuraavat paperit:

  • Syntymätodistus (omalta paikkakunnalta, mutta voi nykyisin hankkia myös verkosta tai puhelimitse tilaamalla = NSO eli National Statistics Office, Birth Certificate Delivery Service)
  • Esteettömyystodistus eli CENOMAR, jonka antaa DFA = Department of Foreign Affairs http://dfa.gov.ph/.
  • Jos hän on 18-21-vuotias, vanhempien kirjallinen lupa avioitumiseen ja myös 22-25-vuotias tarvitsee vanhempien suostumuksen (Parental advice) notaarilla vahvistettuna.
  • Kahden todistajan (jotka eivät saa olla sukulaisia) antama, notaarilla vahvistettu todistus siitä, ettei luvanhakija ole naimisissa.
  • Osanottotodistus avioliitto- ja perhesuunnitteluseminaarista (Pre-marriage counceling and familyplanning seminar).

Huom! Tarvitaan myös Suomen lähetystön laillistama esteettömyystodistus.

  • Avioliittolupa-anomuksen laillistamiseen tarvitaan kymmenen (10) päivää. Tuomari, pappishenkilö tai joku valtion valtuuttama virkamies voi toimittaa vihkimisen.
  • Avioliittolupa on voimassa 120 päivää ja pätee missä tahansa Filippiinien alueella.
  • Huom! Lisää tietoa ajanmukaisista vaatimuksista avioliittoprosessissa saa vihkimispaikkakunnan siviilirekisteriltä (Local Civil Registrar, LCR), vihkimisen toimittajalta (tavallisesti esim. morsiamen / sulhasen kirkko) sekä Suomen lähetystöstä Manilassa.

Vihkimisen jälkeen

Filippiinien Ulkoministeriön (Department of Foreign Affairs, DFA) pitää vielä virallistaa avioliittotodistus, jonka takia se on vietävä Suomen lähimpään edustustoon, joka on nyt lähetystö Manilassa.

Puolisot rekisteröivät avioliittonsa Suomessa omalla asuinpaikkakunnallaan. Jos suomalainen osapuoli asuu vakituisesti Filippiineillä ja on rekisteröitynyt sinne asukkaaksi, niin hänen pitää kuitenkin toimittaa avioliittotodistus Suomen viranomaisille.

Filippiiniläisen muutto Suomeen avioitumisen jälkeen

Lue Suomen Ulkoministeriön oleskelulupa- ja viisumiohjeet.

Suomen oleskelulupa

Kun suomalainen ja filippiiniläinen ovat avioituneet Filippiineillä, filippiiniläinen puoliso voi hakea oleskelulupaa perhesiteen perusteella. Oleskelulupaa anotaan Suomen lähimmästä edustustosta eli suurlähetystöstä Manilassa. Lue Suomen Ulkoministeriön oleskelulupia koskevat ohjeet.

Suomen Ulkoministeriön asiakaspalvelu papereiden laillistajille:

Käyntiosoite:
Ulkoasiainministeriö
Kanavakatu 3 B, 2. krs

Helsinki

Puhelinvaihde
09-160 05

Asiakaspalvelu on avoinna
ma-ke klo 9-12

Postisoite:
Ulkoministeriö
KPA-40/ Laillistukset
PL 176
00023 VALTIONEUVOSTO

Sähköposti:
legalizations@formin.fi

Paperien laillistamismaksut voi hoitaa postiennakolla tai Ulkoministeriössä käydessä myös kortilla.