Kategoriat
Uutistiedote

Mabuhay 2/2005

Filippiinien velka laskussa

Mabuhay 2/2005

Uutisia Filippiineiltä

Filippiinit-seuran tiedote 30.11.2005

Filippiinien velka laskussa

Filippiinien kansantalouden taakkana on ollut Marcosin ajoista lähtien ulkomainen velka, jonka lyhentäminen on vienyt sosiaalisiin uudistuksiin ja infrastruktuuriin tarvittavia varoja. Viime aikoina on tapahtunut lievää edistystä, kun julkinen talous on osoittanut pieniä tasapainottumisen merkkejä.

Filippiinien keskuspankin mukaan maan ulkoinen velka nousi kesäkuun lopussa 56 miljardiin dollariin. Vuoden takaisesta velan määrä oli laskenut alle prosentin.

Vuosineljänneksellä ulkomaisten uusien velkasitoumusten määrä kohosi miljardiin dollariin. Lähes seitsemänkymmentä prosenttia velasta on julkisen sektorin ottamaa velkaa. 52 prosenttia lainasta oli dollarimääräistä ja 28 jenimääräistä.

Filippiinien talous kärsii edelleen ulkomaisten investointien vähyydestä verrattuna muihin lähialueen maihin. Suomessa päämajaansa pitävä Pohjoismainen investointipankki on ilmoittanut, että se haluaa kasvattaa Filippiinien osuutta rahoituskohteiden joukossa. Suurin osuus pankin rahoituksesta on suuntautunut alueen jättitalouteen eli Kiinaan. Filippiinien osuus Kaakkois-Aasian lainasalkusta on ollut samaa luokkaa kuin Indonesialla.

Filippiinien taloudelle on edelleen suuri merkitys 6 – 7 miljoonan ulkomailla asuvan filippiiniläisen lähettämillä avustuksilla, joiden vuosittainen yhteissumma nousee yli kahdeksaan miljardiin dollariin. Aasian kehityspankin tuoreessa tutkimuksessa indonesialaisten ja malesialaisten rahalähetykset jäivät tästä selvästi alle puoleen. Koko maailmassa Filippiinit on tässä suhteessa kolmantena heti väkimäärältään selvästi suurempien Intian ja Kiinan jälkeen.

Kansainvälinen valuuttarahasto on arvioinut Filippiinien talouskasvun yltävän tänä vuonna 4,7 prosenttiin, mutta nousevan korkeammaksi, mikäli hallitus onnistuu uudistuksissaan. Inflaation arvioidaan nousevan yli kahdeksaan prosenttiin. Valuuttarahaston mukaan paras tapa kutistaa budjettivajetta on arvonlisäverouudistuksen käyttöönotto. Kasvua hidastaa puolestaan elintarvikkeiden ja polttoaineiden kallistuminen.

Hallituksen optimistinen arvio tämän vuoden talouskasvuksi on alarajaltaan 5,3 prosenttia. Alkuvuoden heikko maataloustuotanto on yksi syy ennusteiden muuttumisen pessimistisemmiksi vuoden kuluessa.

Arvonlisävero astuu voimaan

Hallituksen vitsauksena ovat edelleen alijäämäiset budjetit, joskin verojen keräämisessä on tapahtunut viime aikoina edistymistä. Veronkierto on silti edelleen Pohjoismaihin verrattuna yleistä, varsinkin varakkaan väestönosan keskuudessa. Verokarhun kannalta tilannetta pitäisi parantaa uuden arvonlisäveron, joka tuli voimaan marraskuun alussa. Kymmenen prosentin vero käsittää muun muassa polttoaineen sekä lentoliikenteen.

Kansalaisryhmät ovat kritisoineet veroa sen perusteella, että vero heikentää köyhän väestönosan asemaa entisestään. Presidentti Gloria Macapagal-Arroyon (GMA) vastaus on ollut ehdotus minimipalkan säätämisestä. Tilastojen mukaan keskimääräiset palkat ovat viime aikoina olleet selvässä nousussa.

Hallituksen tavoitteena on julkisen talouden 3,4 prosentin vaje suhteessa bruttokansantuotteeseen tänä vuonna. Viime vuonna vajetta oli 3,8 prosenttia bruttokansantuotteesta. Sinänsä tämä ei ole erityisen heikko luku, sillä esimerkiksi Saksan vaje on samaa luokkaa. Käytännössä Filippiinien vaje on kuitenkin suurempi, johtuen tilastoinnin heikkouksista.

Ongelma on myös korkeissa lukemissa laukkaava inflaatio, joka on liikkunut lähellä kymmentä prosenttia. Keskuspankki arvioi inflaation olevan tänä vuonna 7,9 prosentissa, mutta hidastuvan ensi vuonna 7,5 prosenttiin. Öljyn hinnan halpeneminen ja ruoan hinnanlasku on auttanut tilannetta syksyllä hieman.

Teresita Sy-Cosun Fortunessa

Vaikutusvaltainen amerikkalainen Fortune-lehti on valinnut maailman 50 vaikutusvaltaisinta naisjohtajaa. Heidän joukossaan on tavarataloketju SM:ää pyörittävän SM Investmentsin varajohtaja Teresita Sy-Coson. Hänen imperiumiinsa kuuluu 21 tavarataloa eri puolilla maata. Ensi vuonna Manilassa avattava Mall of Asia on kooltaan Aasian suurin. Listalle ei mahtunut tällä kertaa yhtään suomalaista naisjohtajaa. Sy-Cosonin sijoitus listalla oli 46. Suomessa Fortune-lehti on tullut esille Nokia-johtajien haastattelujen yhteydessä.

Vasemmiston rauhanneuvottelut jumissa

Hallitus poisti lokakuussa vasemmiston rauhanneuvottelijoilta koskemattomuussuojan, sen jälkeen kun vasemmiston kattojärjestön NDF oli kieltäytynyt aloittamasta uudestaan rauhanneuvotteluja. Tämä merkitsee sitä, että lähes sata neuvottelijaa voidaan tarvittaessa pidättää ja heitä voidaan syyttää hyökkäyksistä viranomaisia vastaan. Ensimmäisen kerran NDF kieltäytyi neuvotteluista elokuussa, kun presidentti Gloria Macapagal-Arroyon hallinto näytti ajautuvan kriisiin. Kapinalliset ilmoittivat, että neuvottelut aloitetaan vasta seuraavan hallinnon kanssa. Pääneuvottelija Luis Jalandonin mukaan vasemmisto odottaa edelleen, että hallitus poistaisi NDF:n terroristijärjestöiksi luokiteltavien listalta. Rauhanneuvottelut ovat olleet käytännössä jumissa jo viime vuodesta lähtien.

Vasemmistoarmeija NPA on jatkanut edelleen hyökkäyksiään, minkä takia neuvotteluissa ei hallituksen mukaan voida antaa periksi. Viime kuukausien yhteenotoissa on kuollut sekä sissejä että sotilaita. Lokakuun lopussa armeija löysi kaksi säkkiä täynnä räjähteitä. Näiden uskotaan olleen tarkoitettuja GMA:n hallintoa vastaan. Mukana löydettyjen kirjeiden väitettiin johtavan opposition kansanedustaja Satur Ocampon luokse, joka torjui syytökset tekaistuina.

Maon opetuksista oppinsa ammentanut NPA on taistellut hallitusta vastaan lähes keskeytyksettä vuodesta 1969. Positiivista kehitystä edustaa kommunistiarmeija NPA:sta eronneen RPMM-siiven kanssa marraskuun alussa neuvoteltu rauhansopimus. RPMM koostuu noin viidestäsadasta aktiivisesta sissistä sekä noin kolmestatuhannesta kannattajasta. RPMM ja hallitus allekirjoittivat syyskuun lopulla puitesopimuksen, jonka pohjalta rauhanneuvotteluja on tarkoitus viedä eteenpäin.

Presidentti opposition pihdeissä ja päinvastoin

Senaattori Miriam Defensor Santiago on syyttänyt aikaisempaa presidenttiä Corazon Aquinoa sekä senaatin puheenjohtajaa Franklin Drilonia siitä, että nämä olisivat mukana suunnitelmassa syrjäyttää nykyinen presidentti. Drilon kiisti syytökset ja kaappauksen ajankohdaksi esitetty lokakuun puolivälikin kului ilman sen suurempia selkkauksia. Drilonin mukaan taustalla oli GMA:n kehittämä salajuoni, jolla yritettiin tahrata samalla kertaa sekä hänen että senaatin maine.

GMA:n kriitikkojen joukko on kuitenkin koko ajan kasvussa. Esimerkiksi häntä edeltänyt presidentti Fidel Ramos on vaatinut GMA:ta keskeyttämään kautensa maan edun takia. – Mitä korkeampi asema, sitä suurempi uhraus, Ramos sanoi. Hän on ajanut jo pitkään parlamenttivaltaiseen hallintotapaan siirtymistä.

Myös arvovaltainen elinkeinoelämän elin eli Makati Business Club on ilmaissut huolestumisensa siitä, että GMA on siirtymässä kohti itsevaltaista hallintotapaa, mistä todistavat viimeaikaiset protestien ja oppositiopolitiikan hiljentämiset. Poliisit ovat estäneet muun muassa viljelijöiden ja kalastajien sekä poliittisten aktivistien mielenosoitukset presidentinlinnan läheisyydessä. Corazon Aquino meni niin pitkälle, että pyysi julkisesti anteeksi sitä, että oli tukemassa GMA:n nousua presidentiksi. – Luulin, että Gloria olisi parempi vaihtoehto kuin Estrada, Aquino sanoi. Hän oli mukana rintamassa, jonka kansannousu kampesi Joseph Estradan valtaistuimelta muutama vuosi sitten.

Liikemiesten mukaan GMA:n linja johtaa kansalaisvapauksien ja avoimen talouden tukahduttamiseen. He ovat kritisoineet myös presidentin kyvyttömyyttä vähentää köyhyyttä ja karsia korruptiota. Presidentin puhemiehen Ignacio Bunuyen mukaan klubin kannanotto kuulostaa paikalleen juuttuneelta äänilevyltä. – He unohtavat, että jos on yksi ihminen, joka on kiinnostunut Filippiinien taloudesta, se on presidentti, Bunuye sanoi.

GMA:lla on myös tukijansa, jotka haluavat hänen olevan virassa vuoteen 2010 saakka. Tällöin vuoden 2007 vaalit jäisivät erikoissäädöksellä pitämättä. Presidentti on ollut sisäpoliittisen kriisin keskellä sitten viime kesäkuun, jolloin opposition edustajat alkoivat syyttää häntä vuoden 2004 vaalitulosten justeeraamisesta sekä siitä, että hänen perheensä olisi ottanut vastaan jueteng-voitelurahoja. Opposition syytös kaatui kuitenkin GMA:n tukijoiden avulla syyskuussa, minkä jälkeen GMA on keskittynyt poliittisten vastustajiensa jahtaamiseen.

USA:n armeijan sotilaita syytetään raiskauksesta

Kuutta Yhdysvaltain merijalkaväen sotilasta syytetään 22-vuotiaan filippiiniläisen raiskauksesta, joka olisi tapahtunut sotaharjoitusten yhteydessä lokakuun lopussa. Sotilaat olivat tapahtumahetkellä Subic Bayn tukikohdassa. Nainen oli karaokebaarissa, kun sotilaat kutsuivat hänet ulkopuolella sijaitsevaan pakettiautoon. Muutama tunti myöhemmin hänet jätettiin tienlaitaan tajuttomana.

Talon-sotaharjoitusten yhteydessä Filippiineillä oli yhteensä 4000–5000 amerikkalaissotilasta. Näiden oikeuksia Filippiineillä säätelee Visiting Forces Agreement (VFA), joka ei kuitenkaan tarjoa suojaa siviilioikeudellisissa asioissa. Yhdysvaltain suurlähetystöllä on kuitenkin oikeus ottaa suojiinsa oikeuskäsittelyä odottavat sotilaat. Tätä ovat muun muassa naisjärjestöt kritisoineet. Yhdysvaltain armeija on käynnistänyt asiassa omat tutkimuksensa. VFA neuvoteltiin sen jälkeen kun Yhdysvallat oli luopunut omista pysyvistä tukikohdistaan Filippiineillä vuonna 1992.

Lähi-idästä taloustukea muslimeille

Saudi-Arabia on tarjonnut 2,5 miljardin peson edestä apua Filippiinien autonomiselle muslimialueelle. Tätä pidetään yhtenä köyhimmistä alueista Filippiineillä. Samaan aikaan armeija on jatkanut muslimisissien jahtaamista maan eteläosissa. Marraskuun alussa Abu Sayyafin johtaja Radullan Sahiron pidätettiin Zamboangassa. Sahironin päästä oli luvattu viiden miljoonan peson palkkio. Myöhemmin paljastui kuitenkin, että armeija oli pidättänyt täysin väärän miehen. Abu Sayyafia on syytetty muun muassa helmikuussa 2004 tapahtuneesta Superferryn pommi-iskusta Manilanlahdella.

Armeija haluaa epätoivoisesti saada kiinni Sahironin, jota syytetään 21 turistin ja vierastyöläisen kidnappaamisesta Malesian rannikolta vuonna 2000. Mukana oli myös kaksi suomalaismatkailijaa. Sahiron on etsintäkuulutettu myös Yhdysvalloissa. Yhteenotot Abu Sayyafin kanssa ovat jatkuneet ja näissä on kuollut myös hallituksen sotilaita. Tuhansia ihmisiä on joutunut lähtemään kylistään veristen taisteluiden takia Sulun provinssissa. Armeijan mukaan myös kymmeniä sissien edustajia on kuollut syksyn yhteenotoissa.

Viranomaiset epäilevät, että maahan on tullut Jemaah Islamiyah -ryhmän itsemurhapommittajia, joilla on yhteyksiä Abu Sayyafiin. Terroriuhkaa torjumaan on esitelty opposition kritisoima laki, joka rankaisee terrorismista tai sellaisen suunnittelusta elinkautisella vankeudella, kymmenen miljoonan peson sakolla tai jopa kuolemalla. Abu Sayyaf oli viime helmikuussa kuolemaa kylväneiden Makatin ja Mindanaon pommi-iskujen takana. Ryhmän väitetään saavan rahoitusta Al-Qaidalta. Tämän vahvisti myös eräs pommi-iskuihin osallistuneen, pienemmän muslimimilitanttiryhmän jäsen.

Rauhanneuvottelut muslimien toiseksi suurimman ryhmän eli MILF:in ja hallituksen välillä on tarkoitus aloittaa jälleen joulukuussa. Neuvottelujen kipein kiistakysymys on se, kuinka muslimeille hyvitetään se maa-alue, jonka he menettivät espanjalaisten nelisatavuotisen hallinnon aikana. Suurin muslimiryhmä eli MNLF solmi hallituksen kanssa rauhansopimuksen vuonna 1996.

Tätä ennen MNLF:n yli kymmentuhantinen sissiarmeija oli taistellut hallituksen joukkoja vastaan vuodesta 1978. MNLF on vaatinut entisen puheenjohtajansa ja entisen etelän autonomisen muslimialueen kuvernöörin Nur Misuarin vapauttamista. Perusteena ovat terveydelliset syyt. Tällä hetkellä Misuari on viranomaisten arestissa.

Abortteja tehdään edelleen paljon

Vaikka abortti on Filippiineillä ankarasti kielletty, päättää arviolta joka viides raskaana oleva nainen tehdä laittoman abortin.

Amerikkalaisessa International Family Planning Perspectives-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan tehtiin Filippiineillä vuonna 2000 yli 470 000 aborttia ja komplikaatioiden takia sairaalahoitoon ohjattujen määrä oli 78 900. Vaikka aborttien määrä on kasvanut vuodesta 1994, on sairaalahoitoa tarvitsevien määrä hieman vähentynyt, koska abortteja tehdessä käytettiin parempia menetelmiä. Määrät on arvioitu 1678 sairaalan rekisteritietojen perusteella.

Terveysministeriön mukaan sairaaloiden tilastoissa aborttikomplikaatiot olivat vuosina 1994-98 kolmanneksi tärkein kotiuttamisen syy.
(Pekka Borg)

Tiedotteen kirjoittajat: Sami Noponen ja Pekka Borg