Kategoriat
Uutistiedote

Uutistiedote 20.9.2005

Presidentti Gloria Macapagal-Arroyo selvisi nipin napin poliittisesta kriisistä

Uutistiedote 20.9.2005

Presidentti Gloria Macapagal-Arroyo selvisi nipin napin poliittisesta kriisistä

Presidentti Gloria Macapagal-Arroyon (GMA) asema on menneen kesän (2005) aikana ollut vakavasti vaakalaudalla ja kongressissa jopa äänestettiin presidentin asettamisesta valtakunnanoikeuteen.

Ensin presidentin puoliso sekä kansanedustajapoika ja -lanko joutuivat syytteeseen rahan keräämisestä laittomasta jueteng-pelistä. Tilanteen rauhoittamiseksi ja ajan voittamiseksi he lähtivät presidentin toiveesta ulkomaille Hongkongiin ja Yhdysvaltoihin. Jueteng-rahat olivat keskeisenä tekijänä presidentti Estradan syrjäyttämisessä.

Vielä uhkaavampia GMA:n uran jatkolle olivat julkitulleet “Hello Garci” -ääninauhat, joilla GMA keskusteli puhelimitse vaalikomission johtaja Garcillanon kanssa toukokuun 2004 presidentinvaalien ääntenlaskennan aikana. Aluksi presidentti ei suostunut julkisesti myöntämään ko. keskustelua, mutta julkisuuden kolmeviikkoisen painostuksen jälkeen hän myönsi sen. Tosin filippiiniläiseen tapaan tiedotusvälineille ilmestyi pian keskusteluista ainakin 5 kasettia, joista osa on väärennettyjä.

Arvostelijoiden mukaan presidentti yritti keskustelulla mm. vaikuttaa siihen, että ääntenlaskennassa varmistetaan hänelle turvallinen, vähintään miljoonan äänen johto. GMA kiistää yrittäneensä vaikuttaa vaalien tulokseen. Hän sanoo halunneensa vain suojella saamiaan ääniä hitaasti etenevässä ääntenlaskussa. GMA pyysi anteeksi sitä, että hän oli toiminut asiassa harkitsemattomasti.

Keskustelun myöntäminen ei kuitenkaan rauhoittanut vaatimuksia. Päinvastoin, heinäkuun alussa 10 ministeriä erosi menetettyään uskonsa hallitukseen ja he kehottivat myös presidenttiä eroamaan. Samoin osa elinkeinoelämästä yhtyi vaatimukseen ja jopa entinen presidentti Cory Aquino ryhtyi järjestämään liikettä GMA:n erottamiseksi. Luonnollisesti eroa vaativat myös talvella kuolleen vastaehdokas Fernando Poen ja presidentti Estradan tukijoukot sekä monet uskonnolliset, sosiaaliset ja vasemmistolaiset liikkeet.

Toistaiseksi presidentti näyttää kuitenkin selvinneen pahimmasta. Oppositio käynnisti kongressin edustajahuoneessa toimet GMA:n asettamisesta syytteeseen valtakunnanoikeudessa. Syytteen nosto edellyttää kongressin edustajanhuoneessa vähintään kolmasosan kannatusta (79 ääntä), mutta lopulta vain 51 kansanedustajaa tuki syytettä.

GMA:lle asian eteneminen parlamentaarista tietä sopi hyvin, sillä tyytymättömyyden kanavoituminen kadulle olisi paljon vaarallisempaa. Hän itsekin nousi valtaan, kun kansanjoukot pakottivat Estradan pois virasta. Tällä kertaa ei kuitenkaan syntynyt kaduille yhtä laajaa rintamaa kuin Marcosia ja Estradaa syrjäytettäessä.

Armeijan johdon siirtyminen presidentin puolelta kapinoivien kansanjoukkojen puolelle on ollut tärkeä tekijä, mutta nyt armeija tuki nykyistä valtaa pysymällä kiistan ulkopuolella. Toisaalta katolinen kirkko on saanut sadat tuhannet ihmiset liikkeelle. Edellisillä kerroilla nyt edesmenneen kardinaali Sinin kehotuksella lähteä kaduille oli paljon painoa, mutta nyt kirkko ei ottanut kantaa, kun Vatikaaninkin uusi johto määräsi piispat pysyttäytymään politiikan ulkopuolella.

Keskiluokan ja elinkeinoelämän haluttomuus ryhtyä muutoksiin liittyy paljolti vaihtoehtojen puutteeseen. Jos GMA syrjäytettäisiin, nousisi hänen tilalleen varapresidentti Noli de Castro. De Castro oli suosittu TV:n uutisankkuri, mutta monet epäilevät hänen kykyään presidentiksi. Häntä ei haluta, koska pelätään Estrada-tyylisen hallinnon toistuvan.

Gallup-kyselyissä kuitenkin enemmistö kansasta vaatii GMA:n eroa ja toisaalta tuoreimmassa kyselyssä 79 % uskoi de Castron selviävän tehtävästä. Toistaiseksi GMA pysyy vallassa, mutta jos kansalaiset kokevat, että vääryydet eivät ratkea juridista tietä, on kaduilla herkästi entistä laajempi kansalaisliike vaatimassa presidentin eroa. Joka tapauksessa presidentin uskottavuus on laskenut ja hän tulee olemaan loppukauden heikko presidentti, jolla tuskin riittää poliittista voimaa suurempien reformien läpiajamiseen.

Pekka Borg