Kategoriat
Uutistiedote

Mabuhay 1/2005

Levottomuuksia Mindanaolla

Mabuhay 1/2005

Uutisia Filippiineiltä

Filippiinit-seuran tiedote 2.3.2005

Levottomuuksia Mindanaolla

MILF:in ja hallituksen välinen tulitauko rikkoutui heti vuoden alussa pahemmin kuin pariin vuoteen. Maguindanaossa taisteluissa kuoli kymmenittäin sekä sotilaita että sissejä.

Ilmeisesti levottomuudet käynnistyivät ilman MILF:in johdon auktorisointia, minkä takia rauhanneuvottelujen valmisteluja päätettiin jatkaa, vaikka armeija syytti MILF:iä pommeja ja kidnappauksia harrastavan ääriryhmän Abu Sayyafin jäsenien suojelusta. Sekä Filippiinien että Yhdysvaltain hallitus pitää Abu Sayyafia terroristijärjestönä. MILF on kieltänyt yhteydet.

Helmikuun puolivälissä räjähtivät pommit lähes yhtä aikaa Manilan keskusta-alueella Makatissa, Davaossa ja General Santosissa, aiheuttaen kymmenkunnan ihmisen kuoleman. Makatissa bussipommi räjähti vain muutaman metrin päässä hotelli Intercontinentalista ja aiheutti kaaosta kaupungin keskustassa. Syylliseksi iskuihin ilmoittautui Abu Sayyaf -sissiryhmittymä. Tämä kertoi iskujen syyksi hallituksen julmuudet muslimeja vastaan, joista esimerkkinä on Mindanaolla käynnissä oleva kampanja MILF:iä vastaan.

Armeija on kuitenkin jatkanut iskujaan sekä Abu Sayaafin että Jemaah Islamiyah -ryhmän oletettuja jäseniä vastaan MILF:n hallitsemilla alueilla, mitä MILF on pitänyt tulitauon rikkomisena. Taistelujen eskaloituminen kuitenkin onnistuttiin ehkäisemään, osin kansainvälisen tarkkailijaryhmän ponnistusten avulla. Tarkkailijaryhmä koostuu Malesiasta, Bruneista ja Libyasta tulleista viranomaisista.

Presidentti Gloria Macapagal-Arroyo (GMA) julisti vielä helmikuun alussa, että rauhansopimus hallituksen ja MILF:in välillä on mahdollinen kuuden kuukauden kuluessa, mikäli molemmat osapuolet toimivat yhteisymmärryksessä neuvotteluja ohjaavan Malesian hallituksen kanssa.

Misuarin kannattajatkin aseissa

Tilannetta heikentää se, että myös jotkut jo rauhansopimuksen kymmenen vuotta sitten allekirjoittaneen MNLF:n jäsenet ovat liittyneet armeijan vastaiseen taisteluun. MNLF on ollut tyytymätön pitkäaikaisen johtajansa Nur Misuarin kohteluun. Aikaisempaa autonomi-sen muslimialueen johtajaa Misuaria on pidetty jo muutaman vuoden turvasäilössä Manilan lähettyvillä. Hän on kuitenkin kiistänyt, että hän olisi määrännyt Manilasta käsin sissi-iskut aloitettavaksi.

Etelän muslimialueen uskonnollinen johtaja, Sulun sulttaani Esmail Kiram on vedonnut hallitukseen, ettei se kiihdyttäisi sotatoimia. GMA oli jo julistanut nujertavansa sekä MNLF:n kapinasiiven että tähän ilmeisesti yhteydessä olleen Abu Sayyafin. Armeija pääsikin helmikuun lopussa tulitaukosopimukseen MNLF:n sissejä johtaneen muslimijohtaja Habier Malikin kanssa, joka on Misuarin vannoutunut kannattaja. Joidenkin tietojen mukaan sotilaat olisivat iskeneet vuodenvaihteessa Malikin sukulaisperheeseen, mistä koko liikehdintä olisi perimmiltään alkanut.

USA:n joukot sotaharjoituksissa

Filippiinien ja Yhdysvaltain armeijat sopivat alkuvuonna pitävänsä tänä vuonna 28 yhteiset sotaharjoitukset. Näistä 20 on varsinaisia sotilasoperaatioita ja 4 keskittyisi huumeiden torjuntaan. Viime vuonna harjoituksia oli 20 kappaletta.

Filippiinien talous selvässä kasvussa

Filippiinien talous kasvoi tuoreiden tilastojen mukaan 6,1 prosenttia viime vuonna ja ylitti näin hallituksen ennusteen, joka oli 4,9 – 5,8 prosenttia. Tämä oli lähes yhtä kovaa vauhtia kuin vuonna 1989, jolloin talous kasvoi 6,2 prosenttia. Nopeinta kasvu oli palvelusektorilla. Teollisuuden kasvu oli 5,3 prosenttia ja lähes samaan tahtiin ylsi maataloussektori, mitä pidettiin yllätyksenä. Vuoden lopun hirmumyrskyt kun olivat maataloustuotantoa jarruttava tekijä.

Ulkomailla työskentelevien filippiiniläisten kotiin lähettämät sijoitukset kasvoivat ennätykselliseen 8,5 miljardiin dollariin, missä oli nousua 11,8 prosenttia vuodesta 2003. Nämä tulot vastaavat nykyisin noin kymmenyksestä maan bruttokansantuotteesta. Niiden määrä on viime vuosikymmeneltä lähtien ylittänyt muiden maahan tulevien ulkomaisten sijoitusten määrän. Filippiinien keskuspankki odottaa ulkomaisen valuuttavirran kymmenen prosentin kasvun jatkuvan myös tänä vuonna. Ulkomaisten, osakkeisiin ja hallituksen lainapapereihin tehtävien sijoitusten määrä oli viime vuonna laskussa. Tähän vaikutti osin presidentinvaaleihin liittynyt epävarmuus.

Asiantuntijoiden mukaan talouden kasvu on todennäköisesti hidastumassa tänä vuonna, koska korot ovat nousussa, inflaatio kiihtyy ja myös maailmantalouden kasvu on jo taantumassa. Hallitus on kuitenkin ennakoinut tälle vuodelle 6,3 prosentin kasvua.

Velka ja budjettivaje ongelmana

Valtion ongelmia ovat edelleen budjettivaje, velkataakka ja alhainen verokertymä. Velkaa on viimeisimpien laskelmien mukaan 45 000 pesoa jokaista 84 miljoonaa filippiiniläistä kohden, joskin tästä valtaosa on pidempiaikaista velkaa, mitä hallitus on puolustuksekseen korostanut. Hallituksen suunnitelman korottaa arvonlisäveroa uskotaan vahingoittavan kuluttajakysyntää ja muun muassa ulkomaiset yritykset ovat suhtautuneet suunnitelmaan kriittisesti, koska ne nostaisi myös sähkön hintaa. Arvonlisäveron nostamisesta kärsisivät myös lentoyhtiöt sekä varustamot.

GMA:n on kuitenkin tehtävä jotain budjetin tulopuolen kasvattamiseksi, koska hänen suunnitelmiinsa kuuluu saada budjetti tasapainoon ennen kuin hänen kautensa päättyy vuonna 2010. Arvonlisävero on hallituksen toiseksi tärkein tulonlähde tuloveron jälkeen. Samaan aikaan GMA on vannonut jatkavansa kamppailuaan köyhyyttä ja työttömyyttä vastaan, mikä kasvattaa sosiaalikuluja. GMA vaihtoi helmikuussa valtiovarain- ja kauppaministereitä. Uusi valtiovarainministeri on Cesar Purisima ja kauppaministeri Juan Santos, joka on työskennellyt muun muassa Filippiinien Nestlen pääjohtajana.

Molemmat kansainväliset luottoluokittajat, Moody’s ja S&P ovat tämän vuoden puolella laskeneet Filippiinien lainojen luokitusta. Taustalla on hallituksen kyvyttömyys hoitaa finanssipolitiikkaa velan liikkuessa sadassa prosentissa bruttokansantuotteesta. Puolet velasta on ulkomaanvaluutassa, mikä heikentää tilannetta kansainvälisen korkotason noustessa tai ennätysalas vajonneen peson heikentyessä edelleen. Luottoluokittajat suhtautuivat skeptisesti suunnitelmiin korottaa verokertymää budjettivajeen hoitamiseksi. Hallituksen vajetavoite tälle vuodelle on 180 miljardia pesoa eli vain 3,4 prosenttia bruttokansantuotteesta. Tämä olisi jo lähes euroalueen maiden tasoa, mutta edellyttää, että verokertymää saadaan nostettua.

Köyhyys lisääntyy väestönkasvun myötä

Aasian kehityspankki ADB arvioi raportissaan, että köyhyys on Filippiineillä vain kärjistynyt valuuttakriisin eli vuoden 1997 jälkeen, koska kasvanut bruttokansantuote on jakautunut epätasaisesti eri ryhmille. Talouskasvu ei ole myöskään ollut riittävän ripeää, jotta se olisi kumonnut nopean väestönkasvun aiheuttamia rasituksia terveydenhuollolle ja julkiselle infrastruktuurille.

ADB kiinnitti samoin huomiota valtionvelan hoitoon, joka uhkaa syödä nopeutuneen kasvun myötä tulevat lisätulot ja näkyy myös työttömyytenä. Investointien pahimpina jarruina nimettiin verotus, korruptio, sähkön saanti sekä yleinen makroekonominen tasapainottomuus. ADB on kehottanut hallintoa etsimään uusia verotuksen kohteita ja tehostamaan entisen verojen keräämistä. Tämä on tietysti helpommin sanottu kuin tehty.

Kaivossektorilla investointeja ja ympäristöongelmia

Lisää ulkomaisia sijoituksia odotetaan esimerkiksi ympäristövaikutuksiltaan ongelmalliselle kaivossektorille, missä häärivät ulkomaiset yhtiöt muun muassa Kanadasta ja Australiasta. Muun muassa kullan ja nikkelin kaivauksia aiotaan tehostaa uusin menetelmin. Aktiivinen toimija on myös Kiina, jonka arvioidaan lisäävän panostuksiaan sen jälkeen kun filippiiniläinen vuoriteollisuus teki siellä esittelykierroksen. Kolme kiinalaisyritystä on kertonut sijoittavansa Filippiineille yli miljardi dollaria. Kaivosalan edustajien mukaan parikymmentä vuotta alamäessä olleen teollisuudenalan elvyttäminen voisi tuoda Filippiineille kymmeniä miljardeja pesoja lisää verotuloja

Osana alan elvyttämistä on hallitus käynnistänyt kampanjan vanhojen ongelmakaivosten, kuten Marcopperin ja Maricalumin siivoamiseksi. Kaivosalueiden maisemoimisessa aiotaan käyttää tukena ulkomaisia asiantuntijoita. Marcopper tuli kuuluisaksi, kun massiiviset määrät kaivosjätettä huuhtoutui Makulapnit- ja Boac-jokiin 1990-luvun puolivälissä. Sadat alueella asuvat perheet joutuivat tuhon piiriin ja tuhojen korjaamisen arvioidaan maksavan lähes sata miljoonaa dollaria. Osan kaivoksesta omistanut kanadalainen kaivosyhtiö Placer Dome ei ole lunastanut lupauksiaan alueen siivoamisesta.

Hallitus on myös siirtämässä 14 miljardia pesoa erityiseen rahastoon, josta on tarkoitus ammentaa nykyisten kaivosten ympäristövaikutusten siivoamiseen. Presidentin allekirjoittamassa säädöksessä painotetaan kaivosalueen asukkaiden oikeuksia ja ympäristön säilyttämistä. Suunnitelmaan kuuluu myös parin prosentin suuruinen vero, jonka kaivosyhtiöt maksaisivat tuloistaan paikallishallinnolle ympäristönhoidon turvaamiseksi. Ympäristöjärjestöt ovat kritisoineet suunnitelmia myös sen pohjalta, että ne jättävät Filippiinit edelleen teollisuusmaiden raaka-aineiden tuottajan asemaan eivätkä edistä sitä, että maa voisi itse jalostaa ne lopputuotteiksi.

Marcosin uhrit yhä vailla korvauksia

Helmikuun alussa Marcosin diktatuurin uhrien vaatimukset saada korvauksia diktaattorin massiivisesta omaisuudesta kokivat takaiskun, kun amerikkalainen vetoomustuomioistuin torjui uhrien vaatimukset. Tuomioistuin torjui 9500 kantajan vaateen Marcosin Sveitsistä Filippiineille siirretyn 683 miljoonan dollarin omaisuuteen, joka näyttää näin jäävän Filippiinien hallitukselle.

Kanne oli pistetty vireille vuonna 1986, jolloin Marcos kammettiin vallasta ja hän pakeni perheineen Havaijille. Vuonna 1995 amerikkalainen oikeusistuin päätti, että Marcosin varoista kaksi miljardia dollaria on ohjattava uhreille, mutta tämä on jäänyt nahkapäätökseksi.

GMA on julistanut suuntaavansa 145 miljoonaa dollaria Marcosin varoista tämän hallinnon uhreille, mutta tämä päätös tarvitsee vielä vahvistuksen kongressilta. Yhteensä korvauksiin oikeutettuja olisi lähes kymmenentuhatta. Toistaiseksi laki on juuttunut edustajainhuoneen ja senaatin väliseen kiistelyyn. Nykyisen lain mukaan kaikki Marcosin varat käytetään maatalouden uudistuksiin ja tähän onkin suunnattu jo lähes kaksikymmentä miljardia pesoa. Toinen vaihtoehto on, että kantajat haastavat oikeuteen Filippiineillä Marcosin sukulaiset.

GMA:ta kohtaan yhä kritiikkiä

Presidenttiin kohdistuu Filippiineillä edelleen laajaa tyytymättömyyttä monia haavoja auki repineen vaalikampanjan jälkeen. Viime syksynä tehdyn tutkimuksen mukaan 31 prosenttia haastatelluista filippiiniläisistä halusi Gloria Macapagal-Arroyon luopuvan tehtävistään. GMA:n puolesta äänesti 39 prosenttia 1200:sta haastatellusta. Loput eivät osanneet sanoa kantaansa. Pulse Asia -tutkimuslaitoksen mukaan presidenttiä kohtaan on laajaa tyytymättömyyttä. Osa haastatelluista kaipasi takaisin muutama vuosi sitten paikaltaan kammettua Joseph Estradaa presidentiksi.

Alkuvuonna Hongkongissa polvileikkauksessa käynyt Estrada on syyttänyt GMA:n hallintoa korruptiosta ja siitä, että se vei vaalivoiton epärehellisin keinoin Estradan tukemalta presidenttiehdokkaalta Fernando Poelta, joka kuoli taannoin. Edelleen vannoutunutta kannatusta saava Estrada on vannonut kokoavansa nykyisin hajallaan olevan opposition GMA:ta vastaan. Oppositio on tällä hetkellä jakaantunut pahasti senaattoreiden Panfilo Lacsonin ja Edgardo Angaran kannattajiin. Estrada on kuitenkin kieltänyt, että hän pohjustaisi uutta vallankaappausyritystä, vaikka hän onkin tavannut poliittisia kannattajiaan.

Davaon kuolemanpartioista

MABUHAYn edellisessä numerossa kerrottiin, että Davaossa kuolemanpartiot ovat kaupunginjohtajan ilmeisellä tuella murhanneet vuodessa noin sata pikkurikollista. Filippiinit-seura lähetti maan presidentille sekä sisä- ja turismiministerille vetoomuksen, jossa vaadittiin kuolemanpartioiden toiminnan pysäyttämistä. Erityisesti kiinnitettiin huomiota korkeiden virkamiesten hyväksyviin lausuntoihin. Turismiviraston johtaja Barbersin mukaan tappaminen on hyväksyttävää, jos kohde “ansaitsee tulla tapetuksi”. Hän kehui kuolemanpartioiden tehneen hyvää työtä rauhoittaessaan aluetta turismille.

Nyt seura on saanut Davaon poliisin tutkintaosastolta vastauksen. Siinä todetaan, että kaikkia tapauksia tutkitaan, mutta kukaan ei suostu koston pelossa antamaan todistajanlausuntoja. Vastauksen mukaan “ilmeisesti jotkut ihmiset ovat melko tyytyväisiä tapahtumien kulkuun, varsinkin kun tapetut olivat kyseenalaisia luonteeltaan ja uhka yhteiskunnalle”. Davaon poliisi myös kiisti, että olisi näyttöä kuolemanpartioiden toiminnasta ja väitti, että murhissa olisi kysymys henkilökohtaisista kostoista, jengisodista yms. tekijöistä.

Kuitenkin viime vuodesta näiden moottoripyöräpartioiden tekemät murhat ovat vain lisääntyneet. Pelkästään tammikuussa ne tappoivat Davaossa ainakin 45 ihmistä ja viranomaisilla ei ole yritystäkään puuttua lahtauksiin. (Pekka Borg)

Kirjoittajat: Sami Noponen ja Pekka Borg