Yhteiskunta

Ajankohtaiset poliittiset tapahtumat

Kuolemantuomioon paluuta suunnitellaan taas, lue Pekka Borgin blogi Ei kuolemanrangaistuksille 30.12.1920.

Filippiinit, muutos 30 viime vuoden aikana, Pekka Borgin tilastokatsaus seuran 30-vuotisjuhlaseminaarissa 25.11.2018.

Kannanotto sotatilan julistamiseen Mindanaolle 26.5.2017, Filippiinit-seura

Ihmisoikeustilanne 10.12.2016

Ihmisoikeuksista ihmisoikeuksien päivänä 10.12.2016, Pekka Borg vastaa tärkeimpiin väitteisiin

Diktaattori Ferdinand Marcosin synkistä ajoista (1965-86) ihmisoikeustilanne parani huomattavasti aivan viime aikoihin asti kiitos myös monien kansalaisjärjestöjen ponnistusten (mm. Task Force Detainees of the Philippines, TFDP, jonka kanssa Filippiinit-seura on tehnyt yhteistyötä koko olemassaolonsa ajan, ks. kummitoiminta). Tilanne on nyt uudelleen pahentunut. Ilmapiirin muutoksesta kertoo se, että diktaattori Marcosin mainetta on puhdistettu hautaamalla hänen jäänteensä syksyllä 2016 sankarien hautausmaahan. Kuolemantuomiota ollaan jälleen palauttamassa ja huumesodan varjolla “laittomat tappamiset” (Extrajudicial killings) jatkuvat.


Presidentti Duterte piti ensimmäisen kansakunnan tilaa koskevan puheensa 25.7.2016 (State of the Nation, SONA). Lue Filippiinit-seuran hallituksen jäsenen Pekka Borgin arvio SONA-puheesta ja presidenttivaihdoksen tuomista muutoksista.


Vaaleissa 9.5.2016 valittiin presidentiksi Rodrigo Duterte. Virkaan astuminen tapahtui 30.6.2016.


Filippiinit-seuran kannanotto Filippiinien vaaleihin 9.5.2016:

Kannanotto Filippiinien vaaleihin
Hyväksytty Filippiinit-seuran vuosikokouksessa 11.3.2016

Filippiinit-seuran mielestä tärkein peruste tulevan presidentin valinnassa tulisi olla ihmisoikeuksien turvaaminen. Filippiinit-seura perustettiin Marcosin diktatuurin kaatamisen jälkimainingeissa. Olemme täten alusta lähtien halunneet olla tukemassa demokratian kehitystä ja erityisesti ihmisoikeuksien kunnioittamista Filippiineillä. Nyt 30 vuotta People Power -vallankumouksen jälkeen Filippiineillä on vaalien alla jälleen nähtävissä kehityssuuntaus, joka aiheuttaa huolta.
Kansa on perustellusti ollut tyytymätön oikeuslaitoksen toimintaan ja siihen, ettei rikollisia saada edesvastuuseen teoistaan. Ihmisoikeuksia tulee kuitenkin kunnioittaa kaikissa olosuhteissa eikä ratkaisuna tähän ongelmaan voi olla rikoksista epäiltyjen mielivaltainen rankaiseminen tai jopa tappaminen ilman reilua oikeudenkäyntiä. Tällaisesta politiikasta ovat jo nyt kärsineet Filippiineillä lähinnä köyhät pikkurikolliset ja jopa katulapset.
Omankädenoikeuden käyttö ja joukkomittaiset tappamiset eivät lisää kansalaisten turvallisuutta eivätkä lakkauta rikollisuutta. Köyhyydestä ja eriarvoisuudesta kumpuavien ongelmien vähentäminen voi onnistua vain puuttumalla niihin syihin, jotka näitä ongelmia synnyttävät.
On tietysti muitakin tärkeitä tekijöitä, joita on otettava huomioon päättäjiä valittaessa, kuten esimerkiksi sitoutuminen korruptiota synnyttävien rakenteiden purkamiseen. Filippiinit-seuran mielestä kaikkia näitä muita tekijöitä tulisi kuitenkin tarkastella perustavanlaatuisten ihmisoikeuksien toteutumisen lähtökohdista. Yhteiskuntaa voidaan kehittää paremmaksi vain kaikkien ihmisarvoa kunnioittaen ja suojellen.

Lue lisää presidentinvaaleista ja tilanteesta Filippiineillä:

Mabuhay 1 2016. Suuri vaalinumero: presidentinvaalien ehdokkaiden esittely. Muita aiheita: Talous kasvussa, amerikkalaisten tukikohdat palaamassa. Edsa – People Power – verettömästä vallankumouksesta 30 vuotta.


Pekka Borgin katsaus Filippiinit-seuran 25-vuotisjuhlassa20.10.2013:

Mitä Filippiineillä on muuttunut 25 vuoden aikana


Kiistely perhesuunnittelulaista ja suuria oikeusjuttuja

Keväällä 2012 Filippiineillä on meneillään suuri oikeusdraamojen sarja, joka liittyy maan korruptoituneeseen hallintoon. Ex-presidentti Arroyo on syytettynä ja korkeimman oikeuden puheenjohtaja Corona valtakunnan-oikeudessa. Tärkeät uudistukset, kuten uusi perhesuunnittelulaki, ovat vaarassa jäädä oikeustaisteluiden varjoon. Lue lisää:

Perhesuunnittelulaki

Filippiinit-seuran kevättiedote 1.3.2012


Valtiolliset vaalit 10.5.2010 – presidentiksi Benigno Aquino III

Filippiineillä järjestettiin tärkeät vaalit toukokuussa. Vaaleissa valitaan monentasoisia päättäjiä kunnanvaltuustosta presidenttiin. Filippiineillä vaalit oli ensi kertaa tietokoneistettu. Presidentiksi valittiin suurella äänten enemmistöllä Benigno Aquino III (kolmas), joka on edesmenneen Corazon Aquinon poika. Hänet tunnetaan lempinimellä Noynoy.


7.12.2009

Filippiinien kongressivaalit huhtikuussa 2007, äänestäminen ulkomailla

Äänestysaika on 30 päivää, alkaen 14.4.2007 paikallista aikaa ja päättyen 14.5.2007 klo 15 Filippiinien aikaa. Rekisteröintipaikkoina toimivat Filippiinien lähetystöt ja konsulaatit. Aiemmissa vaaleissa Suomessa asuvien filippiiniläisten piti äänestää Tukholman lähetystössä. Tällä kertaa Suomessa asuville rekisteröityneille äänestäjille lähetetään postissa äänestyslipuke ja kirjekuori takaisin postitusta varten suoraan Filippiineille. Äänestyslipun pitää olla perillä viimeistään 14.5.2007 klo 15 Filippiinien aikaa (klo 10 Suomen aikaa).

Yhteensä 504 331 filippiiniläistä on rekisteröitynyt ulkomailla äänestäjäksi, heistä valtaosa Hongkongissa ja Lähi-idän eri maissa. Euroopassa rekisteröityneitä on 48 711, joista Suomessa asuu 38.


Kuolemantuomioista luovuttiin Filippiineillä

Presidentti Gloria Macapagal-Arroyo lakkautti kuolemantuomiot 23.6.2006 käytyään vierailulla paavi Benedictuksen luona. Aiemmin presidentti ei ole noudattanut paavin kehotuksia luopua kuolemantuomioista. Vaikka Filippiineillä 80% kansasta on katolisia, yleinen mielipide on kuitenkin puolustanut kuolemantuomioita. Kuolemaantuomittujen jonossa oli noin 1300 ihmistä, joiden tuomiot muutettiin elinkautisiksi. Tilanne maassa on kuitenkin edelleen hämmentävä outojen kuolemanpartioiden takia, jotka murhaavat ihmisiä, etenkin vasemmistolaisia aktivisteja.