Suomesta Filippiineille

Suomesta Filippiineille

Sivu on päivitetty 11.12.2023. Tämä sivu on osa Filippiinit-seuran tiedotusta. Tarkista tärkeät asiat aina viranomaisilta! Lähetä palautetta

  • Filippiinien Suomen-konsulaatti avautui jälleen 16.7.2020. Suomalaiset hakevat pitkät viisumit konsulaatista.
  • Tukholmassa avattiin Filippiinien suurlähetystö 15.5.2020. Lähetystö hoitaa mm. Suomessa asuvien filippiiniläisten passien uusimiset. (Ks. lisää tietoa alla)
  • Suomen suurlähetystö avattiin Manilassa uudelleen 1.11.2020. Lähetystö on muuttanut uusiin tiloihin toukokuussa 2022. Schengen-viisumit ja oleskeluluvat Suomeen hankitaan Suomen suurlähetystön kautta, joka puolestaan käyttää VFS Global -nimistä toimistoa. Seuraa lähetystön ja Ulkoministeriön tiedotusta.
  • Suomen Ulkoministeriö edelleen suosittaa varovaisuutta matkustamisessa.
  • Koronaa koskevat rokotus- ja testivaatimukset on peruutettu 22.7.2023 alkaen.
  • Filippiiniläisistä Suomeen pääsevät helpoimmin tänne työhön tulevat.
  • Seuraa myös lentoyhtiöiden tietoja.

Suomalaisten pääsy Filippiineille

Suomalaiset ovat päässeet 10.2.2022 lähtien Filippiineille taas ilman viisumia, jos matka kestää enintään 30 päivää.

Filippiineille saapuvia suomalaisia koskevat vaatimukset
  • Viisumivapaa 30 päivää. 10.2.2022 alkaen suomalainen ei tarvitse viisumia alle 30 päivän matkoille. Yli 30 päivän matkoille (käytännössä 59 päivää) voit hankkia viisumin etukäteen Suomessa konsulaatista. Toinen vaihtoehto on pidentää viisumia Filippiineillä maahanmuuttotoimistossa. (Ns. balikbayan-eduista nauttivat voivat oleskella maassa ilman viisumia vuoden. Ks. alla.)
  • Kaikki koronamääräykset on peruutettu. Koronarokotuksia tai -testejä ei tarvita 22.7.2023 alkaen.
  • Täytä eTRAVEL CARD aikaisintaan 72 tuntia ennen lähtöä Suomesta. Rekisteröinnin voi aloittaa sivulta https://etravel.gov.ph.
  • Lennolla ei enää tarvitse täyttää maahantulolomaketta.
  • 30.5.2022 alkaen määräys, että kaikilla matkailijoilla täytyy olla vähintään 35 000 dollarin arvoinen matkavakuutus, on muuttuunut vahvaksi suositukseksi. (Viisas ottaa matkavakuutuksen.)
  • Passin pitää olla maahan saapuessa voimassa 6 kuukautta.
  • Täytyy olla myös lentolippu pois maasta (joko takaisin Suomeen tai jonnekin muualle) viisumin pituuden mukaan.
  • Filippiinien kansalaisia ja heidän perheitään taas koskevat ns. balikbayan-etuoikeudet, ks. lisätietoa alla.

Seuraa virallisia tiedotteita, koska muutokset voivat olla nopeita! Filippiinien hallituksen sivut maahantulijoille, Bureau of Immigration http://immigration.gov.ph ja Facebook-sivu https://www.facebook.com/officialbureauofimmigration/

Balikbayan-etuoikeutetut koskevat Filippiinien kansalaisia ja heidän kanssaan matkustavaa ulkomaalaista puolisoa ja lapsia iästä riippumatta. Lupa koskee myös Filippiinien entisiä kansalaisia ja heidän perheenjäseniään. Maahan tullessa balikbayanilla pitää olla mukana todistukset perhesuhteista:

  • Puoliso: kopio avioliittotodistuksesta
  • Lapset: kopio syntymätodistuksesta
  • Adoptiolapsi: kopio adoptiopapereista

Tarkista tiedot aina viranomaisilta eli konsulaateista ja lähetystöistä ja Filippiinien maahanmuuttovirastosta.

Pitempi kuin 30 päivän matka

Jos viivyt Filippiineillä kauemmin kuin 30 päivää, sinun täytyy hankkia ennen matkaa viisumi 59 päiväksi konsulaatista. Toinen vaihtoehto on pidentää 30 päivän maassaololupaa Filippiineillä maahanmuuttovirastossa (Immigration Bureau), jolla on sivuosastoja lukuisilla paikkakunnilla eri puolilla Filippiinejä.

Turistiviisumin (Temporary Visitor’s Visa) hakeminen Helsingin konsulaatista

Viisumianomus TVS-CGAF-VE-2016.pdf (immigration.gov.ph)

1. Jätä joko henkilökohtaisesti tai postitse vähintään kolme (3) viikkoa ennen matkalle lähtöä.

2. Viisumihakemuksen käsittely vie keskimäärin viisi (5) työpäivää siitä kun täydellinen hakemus ja sen liitteet ovat saapuneet kunniakonsulaattiin. Konsulaatti ei käsittele puutteellisia hakemuksia.

3. Täytä viisumin hakulomake.

4. Toimita hakulomakkeen mukana liitteet:

Passi, joka on voimassa vähintään kuusi (6) kuukautta Filippiineillä aiotun oleskelun jälkeen.

Yksi (1) 4,5 x 3,5 cm väri- tai mustavalkoinen valokuva, joka ei ole kuutta (6) kuukautta vanhempi (liitetään hakulomakkeeseen).

Kopio matkasuunnitelmasta tai vahvistetuista lennoista Filippiinien matkalle (sisältäen myös paluu- tai jatkomatkan Filippiineiltä).

Viisumimaksut joko tilisiirtona (tai käteisenä, jos käyt henkilökohtaisesti konsulaatissa hakemassa viisumia). Tiedot maksuista alla.

5. Määräaikaiset viisumit

Kertaviisumi, voimassa kolme kuukautta. – Tätä viisumia voi käyttää kerran kolmen kuukauden kuluessa sen myöntämispäivästä lukien Filippiineille matkustamiseen turistina tai liikeasioissa. (Tavallisen kolmen kuukauden turistiviisumin voimassaoloaikana Filippiineille saapuva turisti saa siellä viranomaisilta oleskeluluvan 59 päiväksi saapumisestaan lähtien.)

Monikertaviisumi, voimassa kuusi (6) kuukautta. – Tätä viisumia voi käyttää useita kertoja kuuden (6) kuukauden kuluessa sen myöntämispäivästä alkaen Filippiineille matkustamiseen turistina tai liikeasioissa.

Monikertaviisumi, yhden vuoden voimassaolo. – Tätä viisumia voi käyttää useita kertoja yhden vuoden aikana sen myöntämispäivästä alkaen Filippiineille matkustamiseen turistina tai liikeasioissa.

Kaikki määräaikaiset viisumit sallivat vain 59 päivän oleskelun Filippiineillä kerrallaan. Vaikka viisumi olisikin voimassa kuusi kuukautta, sillä voi olla maassa enintään 59 päivää kerralla. Kuuden tai 12 kuukauden viisumi tarkoittaa vain sitä, että henkilö voi tulla maahan useita kertoja viisumin voimassaoloaikana, mutta jokainen käynti oikeuttaa vain 59 päivän oleskeluun, ellei Filippiinien maahanmuuttoviranomainen (Immigration Service) myönnä hakemuksesta oleskeluun pidennystä ennen 59 päivän määräajan päättymistä.

Viisumimaksut Filippiinien Helsingin kunniapääkonsulaatissa

Kertaviisumi kolmelle kuukaudelle 33,00 euroa
Monikertaviisumi kuudelle kuukaudelle 54,00 euroa
Monikertaviisumi 12 kuukaudelle 81,00 euroa

Maksun voi suorittaa käteisenä, jos viisumia haetaan henkilökohtaisesti, tai pankkisiirtona seuraavalle kunniapääkonsulaatin pankkitilille:
NORDEA, tilinumero: FI27 1820 3000 0363 43
Maksun saajana: Consulate General of Philippines

Sovi konsulaatin kanssa postimaksuista, jos toimitat paperisi konsulaattiin kirjeitse.

Viisumin pidentäminen on helppoa perillä eikä vaadita välillä maasta poistumista. Viisumin voi pidentää maahanmuuttoviraston eri yksiköissä. Päätoimisto on Manilassa: Bureau of Immigration, Intramuros. Viisumin voi pidentää myös 12 muun kaupungin maahanmuuttotoimistossa. Kaupungit ovat: San Fernando (La Union); Aparri (Cagayan); Subic, Batangas, Legaspi, Iloilo, Cebu, Tacloban, Zamboanga, Cagayan De Oro, Surigao ja Davao. Näiden kaupunkien lisäksi on turistikohteita, joissa viisumin voi pidentää, esim. Boracay.

Balikbayan – paluumuuttaja: vuoden viisumivapaus filippiiniläisen perheenjäsenen kanssa matkustaessa – nämä etuoikeudet on palautettu 7.12.2020

Jos olet naimisissa filippiiniläisen kanssa ja matkustatte yhdessä, sinua koskevat balikbayan-etuoikeudet. Entinen Filippiinien kansalainen tai ulkomailla vähintään vuoden yhtäjaksoisesti asunut tai siellä työskentelevä filippiiniläinen ei tarvitse viisumia kotimaahan palatessaan. Edun saavat myös filippiiniläisen mukana matkustava puoliso ja lapset. He voivat oleskella maassa viisumivapaasti yhden vuoden ja saavat lisäksi rahallista etua hallituksen verovapaissa myymälöissä ja heidät on vapautettu maksamasta matkaveroa (travel tax).

Vaaditut paperit:

  • entinen Filippiinien kansalainen: kopio entisestä Filippiinien passista tai syntymätodistuksesta
  • puoliso: kopio avioliittotodistuksesta
  • lapset: kopio syntymätodistuksesta
  • adoptiolapset: kopio adoptiopapereista

Balikbayan-etuoikeutetun oleskelua voidaan pidentää yhdellä (1), kahdella (2) tai kuudella (6) kuukaudella maahanmuuttotoimiston viisumin jatkamisosastolla. 36 Filippiineillä oleskelulukuukauden jälkeen viranomaiset voivat esittää lisävaatimuksia.

Asiakirjojen laillistaminen konsulaatissa

Filippiinien kunniapääkonsulaatti Espoossa hoitaa Suomen viranomaisten antamien asiakirjojen laillistamisia (Legalization /Authentication). Konsulaatti todistaa (A. Authentication) tai vahvistaa (B. Acknowledgement) esimerkiksi virkatodistukset, passit ym. asiakirjat, jolloin niistä tulee laillisesti päteviä myös Filippiineillä. Papereita täytyy vahvistuttaa konsulaatissa esim. aikoessaan mennä naimisiin Filippiineillä.

A. Oikeaksi todistaminen/Authentication


Konsulaatti todistaa oikeiksi virallisia asiakirjoja, kaupallisia asiakirjoja ja väestörekisteriotteita Filippiineillä käyttöä varten. Legalisoinnin voi hoitaa konsulaatissa käymällä paikan päällä tai postitse. Vaiheet:1. 

Hanki alkuperäiset legalisoitavat asiakirjat

 (ja niistä englanninkielinen käännös, jos ne on kirjoitettu vain suomeksi), jonka julkinen notaari maistraatissa on allekirjoittanut ja leimallaan vahvistanut.

Huom! Suomen valtion viranomaisten englanniksi kirjoittamiin ja leimallaan varustamiin alkuperäisiin asiakirjoihin ei tarvitse enää hakea julkisen notaarin todistusta, vaan ne voidaan toimittaa suoraan Suomen Ulkoasiainministeriöön. (Katso kohta 2).


2. Toimita asiakirjat Suomen Ulkoministeriön konsuliosastolle, joka todistaa oikeaksi julkisen notaarin tai muun valtion viranomaisen allekirjoituksen.
(Lähemmät tiedot www.formin.fi)
3. Ulkoministeriön todistettua allekirjoituksen, vie itse tai toimita postitse alkuperäinen, Ulkoasiaiministeriön leimalla varustettu asiakirja plus yksi valokopio siitä konsulaattiin legalisointia varten 

Pitkäaikainen oleskelu Filippiineillä

Suomalaiset ovat saaneet melko helposti pitempiä oleskelulupia. Jos aiot viipyä siellä kauemmin, niin sinun pitää pystyä osoittamaan, millä tavoin rahoitat oleskelusi. Täytyy osoittaa esim. tiedot eläkkeestä tai muista tuloista.

Huom! Suomalainen ei voi omistaa Filippiineillä maata tai kiinteistöjä (esim. omakotitaloa) yksin, vaan vain yhdessä jonkun filippiiniläisen kanssa. Liiketoiminnan aloittamiseen tarvitaan samoin filippiiniläinen osapuoli.

Nyt on mahdollista saada kerralla puolen vuoden oleskelulupa (aikaisemmin vain 59 päivää eli kaksi kuukautta kerrallaan).

Pitkäaikaiseen oleskeluun oikeuttavan luvan nimi on Long-Stay Visitor Extension (LSVVE).

Kuka voi anoa sitä?

Luvan voivat saada kaikki väliaikaiset vierailijat kansallisuudesta riippumatta ja muutoin esteettömät, jotka haluavat jatkaa turistiviisumiaan aiemmin myönnetyn LSVVE:n viimeisen kolmenkymmenen (30) päivän aikana tai säännöllisen viisumin pidennyksen päättyessä. Pidennyksen kokonaiskesto saa olla enintään kuusi (6) kuukautta luvan voimassaolon päättymisestä lukien.

Mistä haetaan? Maahanmuuttoviraston päätoimistosta Manilasta.

Mitä papereita virastoon mukaan?

1. Passi, viisumianomus ja allekirjoitettu paperi, jossa luvataan olla ylittämättä viisumiaikaa, lue Checklist TVS-C-VE-2016.

2. Täytetty viisumianomus Application Form TVS-CGAF-VE-2016

3. Jos mukana on lapsia Additional Information on Applicant’s children  

Miten anominen tapahtuu?

Jätä täysin täytetty hakulomake ja liitteet passin kanssa etulinjan virkailijalle.

Maksa maksut ja hanki virallinen kuitti.

Anna virallinen kuitti hakemuslomakkeen, liitteiden ja passin kanssa vastaanotto-/arviointivastaavalle.

Lunasta passi, johon on leimattu pyydetty oleskelun pidennys.

Lue LSVV:stä enemmän Filippiinien maahanmuuttoviraston sivulta

https://immigration.gov.ph/visas/visa-waiver#collapse-086eed76571966c81842

ACR-I-kortti


Filippiineillä pitempään asuville tai sinne usein matkustaville on olemassa erityinen ulkomaalaisille tarkoitettu henkilökortti, joka helpottaa monia käytännön asioita.ACR-I-kortti (englanniksi ACR I-Card, Alien Certificate of Registration) on tavallisen henkilökortin kokoinen sähköisesti päivitettävä sirukortti, joka sisältää nämä tiedot:
1. Henkilötiedot, kuten nimi, ikä, syntymäaika ja -paikka jne.
2. Passikuva
3. Päiväys ja kortin omistajan status / asema Filippiineillä
4. Kortin omistajalle myönnetyn viisumin tiedot
5. Biometriset tiedot, kuten sormenjäljet
6. Allekirjoitus
7. Kortin ym. numerot
8. Matkustustiedot
9. Tiedot maahanmuuttoon liittyvistä, hoidetuista maksuista
ACR-I-kortin voi hankkia maahantulovirastosta joko Manilasta (Bureau of Immigration, Intramuros, Manila) tai sen 12 sivutoimistosta, jotka sijaitsevat paikkaunnilla: San Fernando (La Union), Aparri (Cagayan), Subic, Batangas, Legaspi, Iloilo, Cebu, Tabloban, Zamboanga, Cagayan De Oro, Surigao ja Davao City.


Lue lisää sivulta http://immigration.gov.ph/index.php?option=com_content&task=view&id=107&Itemid=61

Huom! Tarkista aina viimeisimmät tiedot eri viranomaisten sivuilta!

Oletko filippiiniläinen, joka haluaa matkustaa Suomeen? Aloita sivulta 

Filippiineiltä Suomeen.