Suomesta Filippiineille

Suomesta Filippiineille

Tämä sivu on osa Filippiinit-seuran tiedotusta. Tarkista tärkeät asiat aina viranomaisilta! Lähetä palautetta

Koronapandemian ja lähetystö- ja konsulaattimuutosten takia sivua uudistetaan jatkuvasti.

 • Filippiinien Suomen-konsulaatti avautui jälleen 16.7.2020. Filippiinien viisumeita ei kuitenkaan vielä käsitellä kuin poikkeustapauksissa, odota erillistä ilmoitusta.
 • Tukholmassa avattiin Filippiinien suurlähetystö 15.5.2020. Lähetystö hoitaa mm. Suomessa asuvien filippiiniläisten passien uusimiset. (Ks. lisää tietoa alla)
 • Suomi on avannut jälleen suurlähetystön Manilaan 1.11.2020. Toistaiseksi lähetystö hoitaa Suomen viisumeita ja oleskelulupia vain rajoitetusti poikkeustapauksissa. Schengen-viisumit ja oleskeluluvat Suomeen hankitaan Suomen suurlähetystön kautta, joka puolestaan käyttää VFS Global -nimistä toimistoa. Seuraa lähetystön ja Ulkoministeriön tiedotusta.
 • Suomen Ulkoministeriö edelleen suosittaa varovaisuutta matkustamisessa. Koronatilanteen takia Filippiineille ei voi vielä matkustaa tavallisena turistina. Tarkempia tietoja katso (alla) viranomaisten sivuilta. Maahan palaavien siirtotyöläisten (OFWs) ja Filippiinien kansalaisten perheenjäsenineen (ns. balikbayan-etuoikeudet) ei tarvitse hankkia viisumia, mutta karanteeni-, testi- ja muut säännöt koskevat myös heitä.
 • Filippiiniläisistä Suomeen pääsevät lähinnä tänne työhön tulevat. Lisää tietoa myöhemmin.
 • Filippiinien ja Suomen välillä suurin osa lennoista ja entisistä reiteistä ei edelleen toimi.

Suomalaisten pääsy Filippiineille

Filippiinien Suomen-konsulaatti ei käsittele nyt tavallisia turistiviisumeita. Odota tarkempaa ilmoitusta.

Filippiineille saapuvia ulkomaalaisia koskevat vaatimukset

1.5.2021 alkaen Filippiineille pääsevät taas ulkomaalaiset, mm. suomalaiset (Intiasta tuleville pääsy on kielletty). Ulkomailta tulevalla on oltava voimassa oleva viisumi (lukuun ottamatta balikbayaneita, ks. alla) ja etukäteen varattu majoitus vähintään seitsemäksi yöksi hyväksytyssä karanteenihotellissa tai -laitoksessa, heille on tehtävä COVID-19 -testi kuudentena saapumispäivänä. Lisäksi heihin sovelletaan saapuvien matkustajien enimmäismäärää (1 500 per päivä) saapumispäivänä.

Maahan palaavilta siirtotyöläisiltä (OFWs) ja balikbayaneilta ei vaadita viisumia, mutta kaikki samat karanteeni-, testi- ja muut ohjeet koskevat myös heitä. Alla olevat balikbayan-tiedot ovat voimassa tästä eteenpäin. Seuraa virallisia tiedotteita, koska muutokset voivat olla nopeita! Filippiinien hallituksen sivut maahantulijoille, Bureau of Immigration http://immigration.gov.ph ja Facebook-sivu https://www.facebook.com/officialbureauofimmigration/

Filippiinien Tukholman-lähetystön käytännön ohjeet maahantulijoille, katso tästä.

Filippiineillä keväällä 2020 säädetyt tiukat matkarajoitukset ovat edelleen pääosin voimassa Tartuntatautivirastojen työryhmän (IATF-EID) ohjeiden mukaisesti. Poikkeuksena Filippiineille ja sieltä pois voivat matkustaa esim. ulkomailla asuvat OFW:t (siirtotyöläiset) ja opiskelijat, joilla on asianmukaiset asiakirjat. Kaikkia koskevat karanteenimääräykset ja muut ohjeet, tarkista viranomaisilta.

Aikaisempia tiukkoja määräyksiä helpotettiin 26.11.2020 maahantulijoiden osalta. Alla balikbayan-tiedot alkaen 1.5.2021:

Balikbayan-etuoikeutetut eivät enää tarvitse viisumia. 7.12.2020 alkaen maahan voivat tulla Filippiinien kansalaiset ja heidän kanssaan matkustava ulkomaalainen puoliso ja lapset iästä riippumatta. Lupa koskee myös Filippiinien entisiä kansalaisia ja heidän perheenjäseniään. Maahan tullessa balikbayanilla pitää olla mukana todistukset perhesuhteista:

 • Puoliso: kopio avioliittotodistuksesta
 • Lapset: kopio syntymätodistuksesta
 • Adoptiolapsi: kopio adoptiopapereista

Tarkista myös lopullisen määränpään paikallisilta viranomaisilta heidän omat COVID-19-testaus- ja karanteenivaatimuksensa.

Myös balikbayanien täytyy

 • varata etukäteen karanteenitila lentoaseman läheltä
 • varata etukäteen COVID-19-testi lentokentällä toimivasta laboratoriosta;
 • tarkistaa, että he mahtuvat saapumispäivän maahantulokiintiöön.

Ulkomaiset turistit tai lomamatkailijat pääsevät jälleen maahan. Seuraavassa on lisätietoja ulkomaalaisten kansalaisten pääsystä Filippiineille.

Muiden kuin filippiiniläisten maahantulon ehdot:

 • Mukana pitää olla maahantulohetkellä voimassa oleva viisumi. Huom! Ennen korona-aikaa ei tarvittu viisumia alle 30 päivän matkoille, samoin viisumi ei ollut tarpeen ns. balikbayan-eduista nauttiville (ks. aiemmat käytännöt alla). Nyt viisumi vaaditaan kaikilta muilta paitsi balikbayaneilta. Viisumin voit hankkia Suomessa konsulaatista.
 • Varaa ennakolta määrätty karanteenitila eli käytännössä hotellihuone hyväksyttyyn hotelliin 3-5 päiväksi testituloksen odottamista varten. Karanteenitoimisto (Bureau of Quarantine) on verkossa se paikka, jonka kautta saat tietoa hotelleista.
 • Varaa ennakolta myös pääsy COVID-19 -testiin paikan päällä https://padlabmanila.com/pages/padlab-for-cebupacific-air. Testiin pääsee yleensä jo heti lentokentällä. Filippiineillä vaaditaan 14 päivän karanteenissa oloa (7 yötä määrätyssä karanteenihotellissa). Jos testin tulos on negatiivinen, voit mahdollisesti oleskella karanteenin loppuajan määränpäässäsi.
 • Selvitä että mahdut maahantulijoiden enimmäismääräkiintiöön (1 500) tulopäivänä.
 • Määränpääsi paikallisilta viranomaisilta pitää hankkia tieto mahdollisista karanteeni- ym. määräyksistä.

Kaikissa koronamääräyksiä koskevissa asioissa voi pyytää apua Maahanmuuttoviraston karanteenitoimistosta (Bureau of Quarantine, http://quarantine.doh.gov.ph/contact-us/?fbclid=IwAR3fr9ndrwBQ0AnrHZnbjPkA_I21vNqxry-6dJoJptGemvTfFaqUcaeGhSc).

Näiden lisäksi lopullisen määränpääsi paikallishallinnolla voi olla myös lisävaatimuksia, jotka sinun on esitettävä sisäänkirjautumisen tai saapumisen yhteydessä. Usein pyydetään esimerkiksi kotimaasta juuri ennen matkaa hankittu englanninkielinen lääkärintodistus yleisestä terveydentilasta. On parasta ottaa paikallisiin viranomaisiin yhteyttä ennen lennon varaamista tai suunnitelmien tekemistä.

Seuraavat tiedot ovat ajalta ennen koronapandemiaa. Kun tilanne paranee, mahdollisesti palataan näihin tai tulee uusia järjestelyjä. Osa pätee edelleen niiden kohdalla, jotka näissä erikoisoloissakin saavat matkustaa Filippiineille. Tarkista tiedot aina viranomaisilta konsulaateissa ja lähetystöissä.

30 päivän viisumivapaus

Ennen korona-aikaa suomalainen on voinut oleskella Filippiineillä turistina tai liikemiehenä 30 päivää ilman viisumia, jos hänellä on voimassaoleva paluulippu tai jatkolippu. Mutta huom! Nyt koronarajoitusten takia jokaisella, paitsi balikbayaneilla, täytyy olla valmiiksi hankittu viisumi maahan saapuessa. Kysy konsulaatista lisää.

Passin pitää olla voimassa kuusi (6) kuukautta matkan (eli Filippiineiltä poistumisen) jälkeen.

Pitempi kuin 30 päivän matka

Jos viivyt Filippiineillä kauemmin kuin 30 päivää, sinun täytyy hankkia ennen matkaa viisumi 59 päiväksi konsulaatista. Ennen korona-aikaa toinen vaihtoehto oli pidentää 30 päivän maassaololupaa Filippiineillä maahanmuuttovirastossa (Immigration Bureau), jolla on sivuosastoja lukuisilla paikkakunnilla eri puolilla Filippiinejä.

Turistiviisumin (Temporary Visitor’s Visa) hakeminen Helsingin konsulaatista

1. Jätä joko henkilökohtaisesti tai postitse vähintään kolme (3) viikkoa ennen matkalle lähtöä.

2. Viisumihakemuksen käsittely vie keskimäärin viisi (5) työpäivää siitä kun täydellinen hakemus ja sen liitteet ovat saapuneet kunniakonsulaattiin. Konsulaatti ei käsittele puutteellisia hakemuksia.

3. Täytä viisumin hakulomake.

4. Toimita hakulomakkeen mukana liitteet:

Passi, joka on voimassa vähintään kuusi (6) kuukautta Filippiineillä aiotun oleskelun jälkeen.

Yksi (1) 4,5 x 3,5 cm väri- tai mustavalkoinen valokuva, joka ei ole kuutta (6) kuukautta vanhempi (liitetään hakulomakkeeseen).

Kopio matkasuunnitelmasta tai vahvistetuista lennoista Filippiinien matkalle (sisältäen myös paluu- tai jatkomatkan Filippiineiltä).

Viisumimaksut joko tilisiirtona (tai käteisenä, jos käyt henkilökohtaisesti konsulaatissa hakemassa viisumia). Tiedot maksuista alla.

5. Määräaikaiset viisumit

Kertaviisumi, voimassa kolme kuukautta. – Tätä viisumia voi käyttää kerran kolmen kuukauden kuluessa sen myöntämispäivästä lukien Filippiineille matkustamiseen turistina tai liikeasioissa. (Tavallisen kolmen kuukauden turistiviisumin voimassaoloaikana Filippiineille saapuva turisti saa siellä viranomaisilta oleskeluluvan 59 päiväksi saapumisestaan lähtien.)

Monikertaviisumi, voimassa kuusi (6) kuukautta. – Tätä viisumia voi käyttää useita kertoja kuuden (6) kuukauden kuluessa sen myöntämispäivästä alkaen Filippiineille matkustamiseen turistina tai liikeasioissa.

Monikertaviisumi, yhden vuoden voimassaolo. – Tätä viisumia voi käyttää useita kertoja yhden vuoden aikana sen myöntämispäivästä alkaen Filippiineille matkustamiseen turistina tai liikeasioissa.

Kaikki määräaikaiset viisumit sallivat vain 59 päivän oleskelun Filippiineillä kerrallaan. Vaikka viisumi olisikin voimassa kuusi kuukautta, sillä voi olla maassa enintään 59 päivää kerralla. Kuuden tai 12 kuukauden viisumi tarkoittaa vain sitä, että henkilö voi tulla maahan useita kertoja viisumin voimassaoloaikana, mutta jokainen käynti oikeuttaa vain 59 päivän oleskeluun, ellei Filippiinien maahanmuuttoviranomainen (Immigration Service) myönnä hakemuksesta oleskeluun pidennystä ennen 59 päivän määräajan päättymistä.

Viisumimaksut Filippiinien Helsingin kunniapääkonsulaatissa

Kertaviisumi kolmelle kuukaudelle 27,00 euroa
Monikertaviisumi kuudelle kuukaudelle 54,00 euroa
Monikertaviisumi 12 kuukaudelle 81,00 euroa

Maksun voi suorittaa käteisenä, jos viisumia haetaan henkilökohtaisesti, tai pankkisiirtona seuraavalle kunniapääkonsulaatin pankkitilille:
NORDEA, tilinumero: FI27 1820 3000 0363 43
Maksun saajana: Consulate General of Philippines

Viisumin pidentäminen on helppoa perillä eikä vaadita välillä maasta poistumista. Viisumin voi pidentää maahanmuuttoviraston eri yksiköissä. Päätoimisto on Manilassa: Bureau of Immigration, Intramuros. Viisumin voi pidentää myös 12 muun kaupungin maahanmuuttotoimistossa. Kaupungit ovat: San Fernando (La Union); Aparri (Cagayan); Subic, Batangas, Legaspi, Iloilo, Cebu, Tacloban, Zamboanga, Cagayan De Oro, Surigao ja Davao. Näiden kaupunkien lisäksi on turistikohteita, joissa viisumin voi pidentää, esim. Boracay.

Balikbayan – paluumuuttaja: vuoden viisumivapaus filippiiniläisen perheenjäsenen kanssa matkustaessa – nämä etuoikeudet on palautettu 7.12.2020

Jos olet naimisissa filippiiniläisen kanssa ja matkustatte yhdessä, sinua koskevat balikbayan-etuoikeudet. Entinen Filippiinien kansalainen tai ulkomailla vähintään vuoden yhtäjaksoisesti asunut tai siellä työskentelevä filippiiniläinen ei tarvitse viisumia kotimaahan palatessaan. Edun saavat myös filippiiniläisen mukana matkustava puoliso ja lapset. He voivat oleskella maassa viisumivapaasti yhden vuoden ja saavat lisäksi rahallista etua hallituksen verovapaissa myymälöissä ja heidät on vapautettu maksamasta matkaveroa (travel tax).

Vaaditut paperit:

 • entinen Filippiinien kansalainen: kopio entisestä Filippiinien passista tai syntymätodistuksesta
 • puoliso: kopio avioliittotodistuksesta
 • lapset: kopio syntymätodistuksesta
 • adoptiolapset: kopio adoptiopapereista

Balikbayan-etuoikeutetun oleskelua voidaan pidentää yhdellä (1), kahdella (2) tai kuudella (6) kuukaudella maahanmuuttotoimiston viisumin jatkamisosastolla. 36 Filippiineillä oleskelulukuukauden jälkeen viranomaiset voivat esittää lisävaatimuksia.

Asiakirjojen laillistaminen konsulaatissa


Filippiinien kunniapääkonsulaatti Espoossa hoitaa Suomen viranomaisten antamien asiakirjojen laillistamisia (Legalization /Authentication). Konsulaatti todistaa (A. Authentication) tai vahvistaa (B. Acknowledgement) esimerkiksi virkatodistukset, passit ym. asiakirjat, jolloin niistä tulee laillisesti päteviä myös Filippiineillä. Papereita täytyy vahvistuttaa konsulaatissa esim. aikoessaan mennä naimisiin Filippiineillä.

A. Oikeaksi todistaminen/Authentication


Konsulaatti todistaa oikeiksi virallisia asiakirjoja, kaupallisia asiakirjoja ja väestörekisteriotteita Filippiineillä käyttöä varten. Legalisoinnin voi hoitaa konsulaatissa käymällä paikan päällä tai postitse. Vaiheet:1. 

Hanki alkuperäiset legalisoitavat asiakirjat

 (ja niistä englanninkielinen käännös, jos ne on kirjoitettu vain suomeksi), jonka julkinen notaari maistraatissa on allekirjoittanut ja leimallaan vahvistanut.

Huom! Suomen valtion viranomaisten englanniksi kirjoittamiin ja leimallaan varustamiin alkuperäisiin asiakirjoihin ei tarvitse enää hakea julkisen notaarin todistusta, vaan ne voidaan toimittaa suoraan Suomen Ulkoasiainministeriöön. (Katso kohta 2).


2. Toimita asiakirjat Suomen Ulkoasiainministeriön konsuliosastolle, joka todistaa oikeaksi julkisen notaarin tai muun valtion viranomaisen allekirjoituksen.
(Lähemmät tiedot www.formin.fi)
3. Ulkoministeriön todistettua allekirjoituksen, vie itse tai toimita postitse alkuperäinen, Ulkoasiaiministeriön leimalla varustettu asiakirja plus yksi valokopio siitä konsulaattiin legalisointia varten 

Pitkäaikainen oleskelu Filippiineillä

Suomalaiset ovat saaneet melko helposti pitempiä oleskelulupia. Jos aiot viipyä siellä kauemmin, niin sinun pitää pystyä osoittamaan, millä tavoin rahoitat oleskelusi. Täytyy osoittaa esim. tiedot eläkkeestä tai muista tuloista.

Huom! Suomalainen ei voi omistaa Filippiineillä maata tai kiinteistöjä (esim. omakotitaloa) yksin, vaan vain yhdessä jonkun filippiiniläisen kanssa. Liiketoiminnan aloittamiseen tarvitaan samoin filippiiniläinen osapuoli.

Nyt on mahdollista saada kerralla puolen vuoden oleskelulupa (aikaisemmin vain 59 päivää eli kaksi kuukautta kerrallaan). Tätä kutsutaan nimellä “Long-Stay Visitor Visa Extension” (LSVVE). Asiasta tulee lisää tietoa näille sivuille myöhemmin. Lue lisää esim. Filippiinien Norjan-lähetystön sivulta http://www.philembassy.no/news-item/long-stay-visitor-visa-extension-for-visitors-to-the-philippines

Eläkeläisen oleskelulupa (Special Resident Retiree’s Visa, SRRV)


Filippiinien maahanmuuttovirasto (Bureau of Immigration) myöntää sekä filippiiniläisille paluumuuttajille että ulkomaalaisille erityisen eläkeläisen oleskeluluvan. Luvan haltija voi liikkua maan rajojen yli ja hänellä on oikeus oleskella maassa pysyvästi. Lupaa voi hakea:1) Eläkettä saava yli 50-vuotias henkilö, jolla on mukanaan varoja 10 000 USA:n dollaria ja joka sen lisäksi saa eläkettä kotimaastaan vähintään 800 dollaria kuukaudessa.
2) Jos hakijalla ei ole eläkettä ja hän on 35–-49-vuotias, hänellä täytyy olla 50 000 dollaria, yli 50-vuotiailla 20 000 dollaria.
3) Entinen Filippiinien kansalainen, joka on vähintään 35-vuotias ja jolla on varoja 1 500 dollaria.
4) Entiset Filippiineillä toimineet yli 50-vuotiaat ulkomaiden lähettiläät ja lähetystöjen henkilökunta ym., joilla on varoja 1 500 dollaria.
Lue asiasta lisää sivulta http://www.philembassy.no/consular-services/visa/special-resident-retirees-visa-srrv.

ACR-I-kortti


Filippiineillä pitempään asuville tai sinne usein matkustaville on olemassa erityinen ulkomaalaisille tarkoitettu henkilökortti, joka helpottaa monia käytännön asioita.ACR-I-kortti (englanniksi ACR I-Card, Alien Certificate of Registration) on tavallisen henkilökortin kokoinen sähköisesti päivitettävä sirukortti, joka sisältää nämä tiedot:
1. Henkilötiedot, kuten nimi, ikä, syntymäaika ja -paikka jne.
2. Passikuva
3. Päiväys ja kortin omistajan status / asema Filippiineillä
4. Kortin omistajalle myönnetyn viisumin tiedot
5. Biometriset tiedot, kuten sormenjäljet
6. Allekirjoitus
7. Kortin ym. numerot
8. Matkustustiedot
9. Tiedot maahanmuuttoon liittyvistä, hoidetuista maksuista
ACR-I-kortin voi hankkia maahantulovirastosta joko Manilasta (Bureau of Immigration, Intramuros, Manila) tai sen 12 sivutoimistosta, jotka sijaitsevat paikkaunnilla: San Fernando (La Union), Aparri (Cagayan), Subic, Batangas, Legaspi, Iloilo, Cebu, Tabloban, Zamboanga, Cagayan De Oro, Surigao ja Davao City.


Lue lisää sivulta http://immigration.gov.ph/index.php?option=com_content&task=view&id=107&Itemid=61

Huom! Tarkista aina viimeisimmät tiedot eri viranomaisten sivuilta!

Oletko filippiiniläinen, joka haluaa matkustaa Suomeen? Aloita sivulta 

Filippiineiltä Suomeen.