Kategoriat
Uutistiedote

Mabuhay 2/2004

Presidentin vierailu Kiinaan

Mabuhay 2/2004

Uutisia Filippiineiltä

Filippiinit-seuran tiedote 29.9.2004

Presidentin vierailu Kiinaan

Presidentti Gloria Macapagal-Arroyo (GMA) teki syyskuun alussa vierailun Kiinaan, jolla uskotaan olevan kauaskantoisia poliittisia vaikutuksia. Matkan ohjelmaan kuului muun muassa kahdenvälisten sopimusten allekirjoittaminen energiasta ja kalastuksesta. Kauppa Kiinan kanssa on kasvanut viime aikoina ja Kiina oli Filippiinien viidenneksi merkittävin kauppakumppani viime vuonna. Kiinaan viedään muun muassa koneita, puolijohteita ja hedelmiä.

GMA:n tärkeimpiin tuomisiin kuului Kiinalta saatu apu Northrail-projektin aloittamiseen. Tämä junahanke yhdistää valmistuessaan Manilan ja Clarkin entisen tukikohdan. Kriitikot ovat arvostelleet hanketta sen massiivisesta budjetista. Clarkista on tarkoitus kehittää Pohjois-Filippiinejä palveleva kansainvälinen lentokenttä, joka olisi suunnattu erityisesti halpayhtiöille.

Filippiinien talouskasvu kiihtynyt – velka ja väestönkasvu edelleen ongelma

Filippiinien talous kasvaa tänä vuonna 5,9-6,1 prosenttia, kun hallituksen ennuste on 4,9-5,8 prosenttia. Näin arvioi taloussuunnittelusta vastaava ministeri Romulo Neri. Hänen mukaansa lisäkasvu johtuu alkuvuoden hyvästä tahdista. Toisella neljänneksellä talous kasvoi 6,2 prosenttia.

Hallitus ei kuitenkaan vielä nosta virallista ennustettaan, koska öljyn kohonnut hinta ja Yhdysvaltain korkeampi korkotaso saattavat aiheuttaa yllätyksiä loppuvuodesta. Öljyn kallistuminen nostaa inflaatiota ja korkeammat korot voivat johtaa peson heikkenemiseen dollariin nähden. Syyskuun lopussa peso notkahti uuteen pohjanoteeraukseen dollariin nähden eli dollarilla sai 56,45 pesoa. Markkinoilla peson uskotaan heikkenevän edelleen, ellei keskuspankki ryhdy tukiostoihin.
Kovinta talouden vauhti on palvelusektorilla, jonka uskotaan kasvavan 6,6-6,9 prosenttia. Maatalous yltänee Nerin mukaan 5,4-5,6 prosentin vauhtiin. Siellä ongelmia ovat tuottaneet öljypohjaisten lannoitteiden korkeammat hinnat.

Hallituksen mukaan myös verokertymä on ollut ennakoitu, huolimatta julkisuudessa loppukesästä liikkuneista tiedoista, joiden mukaan kassassa olisi ollut merkittävä vaje. Näin ollen on mahdollisuuksia, että tavoitteeseen budjettivajeen puristamisesta alle kahdensadan miljardin peson ylletään. GMA torjui myös uusimman ehdotuksen verokertymän kartuttamiseksi. Sen mukaan kirkkoja ja uskonnollisia yhteisöjä olisi pitänyt alkaa verottaa tiukemmin. Davaon arkkipiispa Ferdando Capalla teki sen sijaan erikoisen esityksen, jonka mukaan papiston ja hengellisen yhteisön jäsenten pitäisi luopua yhden kuukauden palkastaan ja antaa tämä hallitukselle köyhyyden lievittämiseksi. Näin he voisivat näyttää esimerkkiä muille Filippiinien katolisille.

Presidenttiä on kritisoitu muun muassa siitä, ettei hän ole esittänyt ohjelmaa, jonka avulla väestönkasvu saataisiin kuriin. Esimerkiksi YK:n Human Development Reportin mukaan Filippiinien väestö kasvaa nykytahdilla lähelle sataa miljoonaa vuonna 2015. Toisaalta joidenkin ekonomistien mukaan juuri tämä luo Filippiineille kilpailuetua verrattuna kehittyneempiin maihin, missä väestön ikääntyminen on ongelmana. Väestönkasvun epäsuorana seurauksena on ollut köyhän väestönosan lisääntyminen. Aasian kehityspankin mukaan noin 12 miljoonaa filippiiniläistä elää äärimmäisessä köyhyydessä. GMA:n tavoitteena on vähentää määrän puoleen hallintokauden päättyessä vuonna 2010.

Toinen ratkaisematon ongelma on valtionvelka. Yli kolmannes ensi vuoden budjetista on jo etukäteen korvamerkitty erilaisiin lainanhoitokuluihin. Ekonomistit ovat varoittaneet, että Filippiinejä uhkaa Argentiinan tyyppinen velkaloukku parin vuoden kuluessa, ellei toimenpiteisiin ryhdytä. Mikäli öljyn hinta pysyy ennätyslukemissa ja korot nousevat voi seinä tulla eteen jo aikaisemmin.

Rauhanneuvottelut etenevät – mutta vain muslimien kanssa

GMA tarjoutui syyskuun alussa perustamaan uuden armahduskomitean, joka tutkisi mahdollisuuksia lopettaa pitkään kestänyt sota kommunistien NPA:n sekä muslimien MILF:in kanssa, jonka kanssa hallituksella on jo aselepo voimassa. Komitean tarkoituksena on auttaa aikaisempia kapinallisia sopeutumaan yhteiskuntaan ja kehittää kapina-alueiden oloja.

Kommunistit ovat keskeyttäneet rauhanneuvottelut hallituksen kanssa, koska tämä ei ole onnistunut painostamaan länsimaita, jotta nämä poistaisivat puolueen terroristilistoiltaan. NDF:n piti neuvotella rauhasta hallituksen kanssa Oslossa elokuun lopussa.

Esimerkiksi EU:sta on todettu kuitenkin, että NPA on jatkanut aseellisia hyökkäyksiään, minkä takia terroristileimaa ei poisteta. Viimeisimpänä käänteenä kommunistit tarjoutuivat jopa perustamaan maahan koalitiohallituksen, mutta tämän tarjouksen GMA torjui suoralta kädeltä. Hänen mukaansa hallinto voi toteutua ainoastaan demokraattisten vaalien tuloksena valittujen edustajien avulla.

Hyvänä merkkinä ei voida pitää sitä, että hallituksen kanssa rauhansopimuksen tehneen kommunistiryhmittymä Workers’ Revolutionary Partyn (RPM-P) johtaja Arturo Tabara ammuttiin syyskuun lopussa Manilassa ostoskeskuksen parkkipaikalla. Poliisi epäilee teon takana olevan NPA:n, joka on syyttänyt vuonna 1999 rauhansopimuksen neuvotellutta Tabaraa vallankumouksen pettämisestä ja yhteistyöstä hallitusvoimien kanssa Negrosilla. Kommunistisen puolueen CPP:n johtajat Joma Sison ja Gregorio Rosal ovat pitäneet oikeutettuna johtavien “kansanvihollisten” tappamista ja Tabaran nimi on usein esiintynyt näillä listoilla.

MILF on puolestaan lähentynyt hallitusta ja puheenjohtaja Murad Ibrahim on kehottanut ryhmän jäseniä välttämään provokaatioita.

Hän on myös torjunut epäilyt, että MILF suojelisi Indonesiassa Australian lähetystön pommituksiin syyllistyneitä Jemaah Islamiyah -ryhmän jäseniä. Armeijan tiedusteluraporttien mukaan MILF olisi kouluttanut leireillään JI:n sissejä. MILF taasen ilmoittaa, että se on kehottanut jäseniään estämään sissien maahantulon ja aikoo estää jatkossakin näiden sijoittumisen Mindanaolle.

Joka tapauksessa armeija aloitti syyskuun lopulla vetäytymisen MILF:in leirin läheisyydestä Cotabatossa sekä Pagalunganissa, mikä oli osa tulitaukosopimusta. Malesiasta on lähetetty myös tarkkailijoita alueelle. Rauhanneuvottelujen on määrä alkaa lokakuussa. Syyskuussa esitellyn lain mukaan Mindanaon autonomisella muslimialueella pidetään vaalit joka kolmas vuosi, ensi vuodesta lähtien. Tämän toivotaan tuovan poliittista vakautta alueelle.

Davaon kuolemanpartiot teloittavat summittaisesti

Davaon alueella toimivat kuolemanpartiot herättävät entistä enemmän julkista kritiikkiä. Nämä nimellisesti järjestyksen ylläpitämistä varten perustetut ryhmät ovat aiheuttaneet tänä vuonna jo kymmenien ihmisten kuoleman, usein varsin hämärissä olosuhteissa. Jotkut uhreista ovat olleet lapsia. Teloitukset näyttävät useimmiten summittaisilta ja silmiinpistävää on poliisin haluttomuus tutkia surmatekoja.

Paikalliset viranomaiset ovat korostaneet surmien johtaneen rikollisuuden vähenemiseen eikä liike-elämän kannanotot ole olleet sen maltillisempia. Poliisin mukaan surmat ovat olleet satunnaisia eikä kuolemanpartioita ole todellisuudessa olemassakaan.

Kansalaisjärjestöt ovat kiinnittäneet huomiota siihen, että partioiden toiminnalla näyttää olevan myös GMA:n hiljainen tuki.

GMA nimitti taannoin Davaon pormestarin Rosario Duterten kansalliseksi turvallisuusneuvonantajaksi. Dutertella on tapana lukea radiossa rikoksista epäiltyjen nimiä ääneen. Monet näistä katoavat myöhemmin kuolemanpartioiden uhreina. Suurin osa uhreista on köyhiä ja korkeintaan pienempiin rikoksiin, kuten näpistyksiin tai huumeiden välitykseen syyllistyneitä.

Yksi kuluneen kesän uhreista oli paikallinen ihmisoikeusaktivisti Rashid Manahan, jonka murha herätti laajaa huomiota. Manahan oli julkisesti asettunut kuolemanpartioita vastaan.

Filippiinit-seura on lähettänyt kuolemanpartioita vastustavan kannanoton presidentti Gloria Macapagal-Arroyolle, Filippiinien suurlähettiläälle Ruotsiin sekä Filippiinien turismiviranomaiselle. Turistiviraston johtaja Robert Dean Barbers totesi taannoin kuolemanpartioiden tehneen hyvää työtä alueen rauhoittamiseksi matkailulle. Hänen mukaansa tappaminen on hyväksyttävää, mikäli kohde “ansaitsee tulla tapetuksi”.

Bataanin ydinvoimala kaasuvoimalaksi?

GMA:n hallinto haluaa muuttaa parikymmentä vuotta toimettomana maanneen Bataanin ydinvoimalan kaasuvoimalaksi ja yksityistää tämän sen jälkeen. Yli kaksi miljardia dollaria maksanut voimala kuuluu Marcosin loppukauden monumentteihin. Sen osat toimitti amerikkalainen Westinghouse. Voimalaa ei koskaan käynnistetty, koska sen pyörittäminen maanjäristysalueella katsottiin liian riskialttiiksi puuhaksi.

Joidenkin laskujen mukaan tyhjää toimittava voimala maksaa erilaisina lainakuluina filippiiniläisille veronmaksajille noin 150 000 euroa päivässä. Kriitikoiden mukaan laitoksen muuntaminen kaasuvoimalaksi maksaa kuitenkin niin paljon, että se on taloudellisesti kannattamatonta. Samantyyppinen hanke oli esillä myös edellisen presidentin Fidel Ramosin kaudella.

Vaalien tulos selvisi – vihdoinkin

Filippiineillä valittiin toukokuussa samanaikaisesti presidentti, kongressin edustajainhuone ja puolet senaatista. Lisäksi vaaleissa valittiin muun muassa provinssien kuvernöörit ja kunnanjohtajat.

Presidenttinä jatkaa edelleen Gloria Macapagal-Arroyo, noin miljoonan äänen erolla Fernando Poehen. Varsinkin köyhän kansan keskuudessa suositulla näyttelijä Poella ei ole minkäänlaista kokemusta politiikasta tai hallintotehtävistä. GMA:n niukahko voitto ei ollut niinkään tulosta tyytyväisyydestä hänen saavutuksiinsa, vaan ensisijaisesti kansalaisten halusta välttää Estrada-tyyppinen katastrofi Poen alaisuudessa.

Ääntenlaskun perusteella ei voi sanoa, kuinka monta edustajaa milläkin puolueella tulee olemaan. Ns. puolueilla ei Filippiineillä ole muista erottuvaa ideologiaa tai poliittista linjaa, vaan ne ovat lähinnä rahakkaiden poliitikkojen tai sukujen löyhiä yhteenliittymiä omien intressien ajamiseen. Vaalien jälkeen suuri osa muiden puolueiden listoilta valituista siirtyy “voittajien puolelle” varmistaakseen paikkansa rahoja ja virkoja jaettaessa. Osittain tästä syystä vaalit ovat Filippiineillä aina väkivaltaisia ja vilpillisiä. Tämän vuoden vaaleihin liittyi 143 murhaa tai tappoa.

Senaattiin valittiin seitsemän hallituspuolueiden liittoutuman K-4:n ja viisi opposition KNP:n senaattoria. Siten senaatti säilyy presidenttiä tukevalla linjalla.

Kongressin erikoisuutena on, että edustajainhuoneeseen valitaan 212 edustajaa yhden edustajan vaalipiireistä, jonka lisäksi 20 prosenttia paikoista on varattu ns. puoluelistaäänestykseen “marginalisoituneita kansanryhmiä” edustaville puolueille. Tässä joukossa ovatkin ainoat puolueet, jotka toimivat selvän ohjelman toteuttamiseksi. Tosin yksi puolue voi saada korkeintaan kolme edustajaa ja yh-den paikan saaminen edellyttää aina kahden prosentin ääniosuutta. Nyt näiltä listoilta sai 16 puoluetta riittävästi ääniä yhteensä 24 edustajapaikkaan. Tosiasiallisesti puolueita on vähemmän, sillä kolmen edustajan kattosäännön takia aatteellisesti maanalaista NDF:ää lähellä oleva Bayan Muna jakoi edustajansa kuudelle eri sektoria edustavalle listalle, jotka saivatkin näin yhteensä kuusi edustajaa läpi. Lisäksi demokraattisen vasemmiston / sosialidemokratian Akbayan sai kolme edustajaa. Fundamentalistisia kristillisiä edustavat listat saivat kolme edustajaa. Valituksi tulivat myös mm. veteraanipuolueen, sähköosuuskuntien järjestön ja kalastajien liiton edustajat.

Syyskuun alun tilanteen mukaan 212 aluepiireistä valittua edustajaa jakaantui seuraavasti puolueisiin: 93 Lakas-Christian Muslim Democrats Lakas-CMD (Fidel Ramosin hallituspuolue), 54 Nationalist People’s Coalition NPC (Marcosin avulla miljardiomaisuudet tehneen Eduardo Cojuangcon puolue), 34 Liberal Party LP, 11 Laban ng Demokrating Pilipino LDP (alunperin Aquinon hallituspuolue). Lisäksi kymmenellä pienpuolueella on yhteensä 20 edustajaa.

Kolme ensin mainittua K-4-vaaliliittoon kuulunutta hallituspuoluetta muodostavat edustajainhuoneen enemmistöblokin jopa 181 edustajalla. Ne jakoivat myös keskenään tärkeimmät komiteoiden puheenjohtajuudet ja paikat. Huonoimmin poliittisessa pelissä taisi käydä presidentti GMA:n aiemmin omaksi tukipuolueekseen perustamalle Kampille, joka yritti vaalien jälkeen värvätä muista puolueista edustajia itselleen. Ajatuksena oli saada kongressi vielä suoremmin presidentin linjan toteuttajaksi muun muassa yrittämällä heikentää pitkäaikaisen edustajainhuoneen puhemiehen Jose De Venecian vahvaa asemaa. Nyt Kampin riveihin ilmoittautui vain kolme edustajaa. Tosin osalla hallituspuolueiden edustajista voi olla kaksi jäsenkirjaa taskussa. Olihan presidenttikin Lakasin kautta ehdokkaana ja lisäksi hänellä on oma Kampinsa. (Pekka Borg)

Tulvat aiheuttivat tuhoa

Filippiinien elokuiset tulvat jättivät kodittomiksi melkoisen määrän ihmisiä. Yhteensä lähes kaksi miljoonaa ihmistä lähes 180 kaupungissa joutui tulvien kanssa tekemisiin ja viranomaiset pelkäsivät koleratartuntojen puhkeamista. Suuremmilta epidemioilta kuitenkin vältyttiin.

Aivan 1990-luvun alun katastrofien tasolle ei nyt jouduttu, vaikka tulvissa menehtyi kymmeniä ihmisiä. Aineellisten vahinkojen laskettiin nousevan 24 miljoonaan dollariin. Muun muassa etelä-pohjoissuunnassa kulkeva Luzonin valtatie katkesi kahdesta kohtaa vesien vyöryttyä sen ylitse.

Kirjoittajat: Sami Noponen ja Pekka Borg